Αν αναρωτιέστε προς τί όλος αυτός ο ντόρος με την HTTPS και γιατί όλο και περισσότεροι μεγάλοι ιστοχώροι αποφασίζουν να την υιοθετήσουν, η απάντηση έχει να κάνει κυρίως με το θέμα της ασφάλειας των προσωπικών σας δεδομένων. Κάθε φορά που κάνετε σύνδεση (login) σε έναν ιστοχώρο μέσω απλής HTTP σύνδεσης, τα προσωπικά σας δεδομένα είναι εκτεθειμένα στα μάτια περίεργων. Η χρήση HTTPS, αντίθετα, προστατεύει την ιδιωτικότητά σας αποκρύπτοντας τις συγκεκριμένες πληροφορίες.

Βέβαια, το πρόβλημα στο διαδίκτυο σήμερα είναι ότι πολλοί ιστοχώροι κάνουν χρήση του HTTPS για να διαχειριστούν τις πληροφορίες που εισάγετε κατά την σύνδεσή σας (κάτι που είναι καλό ως πρώτο βήμα) αλλά από τη στιγμή που συνδέεστε, επανέρχονται πίσω σε μη-ασφαλή σύνδεση HTTP.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε γιατί το HTTPS, με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει, δεν έχει αντικαταστήσει πλήρως το HTTP, η απάντηση – αν και σχετικά πολύπλοκη – έχει κυρίως να κάνει με την ταχύτητα. Το HTTPS δεν μπορεί να γίνει cache από τα δίκτυα CDN, κάτι που σημαίνει πως οι σελίδες μπορεί να φορτώνουν ελαφρώς πιο αργά από ότι εάν χρησιμοποιούσαν τις τυπικές, μη ασφαλείς συνδέσεις. Επιπλέον, οι μικρότεροι ιστοχώροι αντιμετωπίζουν και το πρόσθετο πρόβλημα του κόστους, αφού για την υποστήριξή του απαιτείται η αγορά HTPPS πιστοποιητικών.

HTTPS Everywhere on Firefox

Το HTTPS Everywhere, τώρα, είναι μια επέκταση για τον Firefox και, εσχάτως, και για τον Chrome, που κάνει αυτό που περιγράφει το όνομά της: κάθε φορά που επισκέπτεστε έναν από τους ιστοχώρους που υποστηρίζει (γύρω στους 3.000, πλέον, μετά την τελευταία του αναβάθμιση), ξαναγράφει τα αιτήματα (requests) για να σας ανακατευθύνει σε ασφαλείς HTTPS συνδέσεις.

Προϊόν της συνεργασίας του Ιδρύματος Electronic Frontier Foundation (EFF) με το Tor Project, το HTTPS Everywhere χρησιμοποιείται πλέον από περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο ενώ οι δημιουργοί του εκτιμούν ότι η τελευταία έκδοση θα κρυπτογραφήσει μέσα στο 2013 πάνω από 100 δισεκατομμύρια σελίδες και τρισεκατομμύρια μεμονωμένα HTTP αιτήματα (requests).

Το HTTPS Everywhere διατίθεται ως επέκταση του Firefox, ενώ έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται και μία Alpha έκδοση για τον Chrome την οποία μπορείτε ήδη να χρησιμοποιήσετε. Και τις δύο εκδόσεις θα τις βρείτε στην επίσημη σελίδα λήψης της εφαρμογής.

Πηγή: Webmonkey

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ