Με 1,8 εκατομμύρια λήψεις τη μέρα, 60 εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα και εξυπηρετώντας πάνω από 200 χώρες, η Opera είναι ένας από τους ενδιαφέροντες παίκτες στον χώρο των browser, κυρίως σε ό,τι αφορά την αγορά των φορητών συσκευων. Σε αντίθεση, όμως, με τους Chrome και Firefox, που βλέπουν ένα μέλλον όπου ο browser θα μπορούσε να αποτελεί ολόκληρο λειτουργικό σύστημα, η Opera φαίνεται πως στοχεύει περισσότερο στο να γίνει ο ενδιάμεσος μέσω του οποίου θα μπορεί κανείς να βελτιστοποιήσει αλλά και να προωθήσει το περιεχόμενό του προς στους χρήστες.

Σε αυτό το πνεύμα, η εταιρεία εξαγόρασε πρόσφατα την Skyfire, μια υπηρεσία που επιτρέπει στους παρόχους συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας να βελτιστοποιούν κάθε βίντεο και πολυμέσα, σερβίροντάς τα ταχύτερα και με καλύτερη ποιότητα. Επίσης, ανακοίνωσε την εκκίνηση του Opera Mediaworks, μιας πλατφόρμας που εστιάζει στην παροχή υπηρεσιών διαφήμισης και διανομής περιεχομένου στην αγορά των φορητών συσκευών.

Η απόφαση που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, όμως, αφορούσε την αντικατάσταση του Presto, της μηχανής rendering που χρησιμοποιούσε ο browser τα τελευταία 19 χρόνια, για χάρη του Webkit. Όπως μας εξήγησε ο εκπρόσωπος της Opera, Bruce Lawson, ο βασικός λόγος της κίνησης αυτής έχει να κάνει κυρίως με το ότι αφαιρεί την ανάγκη συντήρησης του δικού τους, ξεχωριστού, πυρήνα και τους επιτρέπει τους να εστιάσουν περισσότερο στην ανάπτυξη νέων χαρακτηριστικών: «Αντί να δεσμεύουμε πόρους για να αναπαράγουμε ό,τι έχει ήδη υλοποιηθεί στο Webkit, μπορούμε να ασχοληθούμε με την καινοτομία και την ανάπτυξη ενός καλύτερου browser».

Φυσικά, η μετάβαση αυτή δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη και, όπως είναι λογικό, η webkit έκδοση του Opera δεν φέρνει από την αρχή όλα τα γνωστά της χαρακτηριστικά. Παρόλα αυτά, σταδιακά οι λειτουργίες αυτές αναμένεται να ενσωματωθούν και, τελικά, ο Lawson εξηγεί πως δεν είναι μόνο η Opera που θα ωφεληθεί από την μετάβαση, αλλά και το web γενικότερα.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ