Σε μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις της ιστορίας της, η Opera ανακοίνωσε πως αλλάζει μηχανή rendering στον ιστορικό browser της (που χρονολογείται από τη δεκαετία του 90) και θα μεταβεί σταδιακά στο WebKit. Όσο κι αν η κίνηση μπορεί να ξαφνιάζει, η αλήθεια είναι πως τα σημάδια είχαν εμφανιστεί εδώ και καιρό, αφού αρχικά η εταιρεία αποφάσισε να υποστηρίξει το πρόθεμα –webkit και στη συνέχεια παρουσίασε τον Opera ICE, έναν webkit browser για φορητές συσκευές.

Φαίνεται, λοιπόν, πως όλα τα παραπάνω ήταν απλώς η αρχή για να πραγματοποιηθεί, σταδιακά, η ολική μετάβαση στην μηχανή rendering που χρησιμοποιούν ο Chrome και ο Safari, καθώς η αλλαγή θα αφορά όλες τις εκδόσεις του browser, είτε πρόκειται για φορητές συσκευές είτε για επιτραπέζιους υπολογιστές.

Ο λόγος της μετάβασης είναι κατά βάση πρακτικός, αφού όπως εξηγεί η ανακοίνωση της εταιρείας «έχει περισσότερο νόημα να έχουμε τους ειδικούς μας να δουλεύουν με τις κοινότητες ανοιχτού λογισμικού για την περαιτέρω βελτίωση του WebKit και του Chromium, παρά να αναπτύξουμε περαιτέρω την δική μας μηχανή rendering».

Άλλωστε, είναι γεγονός πως, κυρίως λόγω της δημοτικότητας του Chrome, πολλοί δημιουργοί ιστοσελίδων γράφουν τον κώδικά τους έχοντας στο μυαλό τους μόνο το WebKit, παραμελώντας τους άλλους browser (σε ένα θέμα που είχε προκαλέσει ακόμα και τις ανησυχίες του αντιπροέδρου του W3C). Ειδικά δε ο Opera, λόγω του περιορισμένου κοινού του στο desktop, συχνά αγνοούνταν τελείως.

Πρακτικά, λοιπόν, η στροφή στο WebKit θα δώσει στην Opera την ευκαιρία να αφοσιωθεί περισσότερο στην ανάπτυξη νέων λειτουργιών και τη βελτίωση του browser της, χωρίς να έχει τον επιπλέον πονοκέφαλο των προβλημάτων ασυμβατότητας.

Ας σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή ο browser της Opera έχει 300 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες σε όλες τις πλατφόρμες στις οποίες είναι διαθέσιμος (κινητά, tablet, PC, τηλεοράσεις).

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ