Ποιος θα το φανταζόταν πριν από 2-3 χρόνια ότι η παρωχημένη τεχνική του κινούμενου GIF θα ερχόταν ξανά στη μόδα και θα αναβίωνε με αρκετούς διαφορετικούς όσο και ενδιαφέροντες τρόπους. Στην αρχή ήρθαν τα Cinemagraphs, που έδιναν για πρώτη φορά έναν καλλιτεχνικό τόνο σε ένα είδος που μέχρι τότε ταυτιζόταν με το κιτς. Ύστερα άρχισαν να γίνονται γνωστές εφαρμογές σαν το Cliplets που διευκόλυναν τη δημιουργία κινούμενων εικόνων που παίζουν σε λούπα.

Το αποκορύφωμα, όμως, ήταν μάλλον το Vine, η εφαρμογή του Twitter που, αν και από τεχνικής άποψης δεν αποτελεί GIF, ακολουθεί ωστόσο την ίδια λογική προσθέτοντας, όμως, επιπλέον μερικές άκρως ενδιαφέρουσες νέες δυνατότητες.

Ακολουθώντας αυτή την τάση, το Vimeo αποφάσισε να μπει κι αυτό στο χορό εξαγοράζοντας το Echograph, μια εφαρμογή για iPhone και iPad που επιτρέπει στους χρήστες της να μετατρέψουν πλάνα από ταινίες σε κινούμενες εικόνες. Μάλιστα, ενώ το Echograph μέχρι τώρα κόστιζε 2,99 δολάρια, πλέον διατίθεται δωρεάν, ως αποτέλεσμα της εξαγοράς.

Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι μια στατική φωτογραφία που περιέχει εντός της μικρά κομμάτια κίνησης. Η δημιουργία της είναι σχετικά απλή, αφού το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε το βίντεο και να απομονώσετε 5 δευτερόλεπτα από τη σκηνή που θέλετε. Στη συνέχεια επιλέγετε ένα στατικό κάδρο και χρησιμοποιώντας το δάκτυλό σας σαν να ζωγραφίζατε, σχεδιάζετε την περιοχή που θέλετε να περιλαμβάνει κίνηση. Εάν το κάνετε σωστά, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και καλαίσθητο.

Οι χρήστες του Echograph μπορούν να μοιραστούν τις δημιουργίες τους online μέσω του Vimeo, σε μια κοινότητα που περιλαμβάνει πάνω από 15 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και προσεγγίζει πάνω από 93 εκ. ανθρώπους το μήνα.

Το ποσό της εξαγοράς δεν έγινε γνωστό, ενώ ο CEO του Vimeo εξήγησε πως η επιλογή του Echograph έγινε γιατί «βοηθάει τους ανθρώπους να δημιουργήσουν βίντεο με όμορφο και υψηλής ποιότητας περιεχόμενο».

Πράγματι, η εφαρμογή δείχνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολυτιμότατο όπλο προκειμένου το Vimeo να αποκτήσει χαρακτηριστικά κοινωνικού δικτύου διατηρώντας, παράλληλα, το προφίλ της υπηρεσίας υψηλής ποιότητας που το χαρακτηρίζει.

Το Echograph είναι ήδη διαθέσιμο στο App Store ως δωρεάν εφαρμογή και μπορείτε να το κατεβάσετε και να ξεκινήσετε τους πειραματισμούς.

Πηγή: Cnet.com

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ