Με περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο λήψεις από την πρώτη του κυκλοφορία, το VLC είναι ένα από τα δημοφιλέστερα προγράμματα αναπαραγωγής πολυμέσων. Είναι δωρεάν, open source και μπορεί να παίξει σχεδόν οποιοδήποτε βίντεο του δώσετε. Στο κοντινό μέλλον, μάλιστα, δεν αποκλείεται να γίνει η πρώτη από τις δημοφιλείς εφαρμογές της κατηγορίας του που θα μπορεί να κατεβάσει αρχεία torrent και να κάνει stream το περιεχόμενό τους.

Κι αυτό γιατί μια ομάδα από φίλους του VLC υποσχέθηκαν αμοιβή 10.000 δολαρίων σε όποιον προγραμματιστή καταφέρει να υλοποιήσει την λειτουργία. Πιο συγκεκριμένα, η προδιαγραφή λέει πως θα πρέπει να υποβληθεί ένα λειτουργικό patch στον κώδικα του VLC που θα επιτρέπει στους χρήστες να ανοίξουν ένα αρχείο torrent ή magnet απευθείας από το πρόγραμμα και να αρχίσουν την παρακολούθηση μέσω streaming με την ελάχιστη δυνατή καθυστέρηση.

Φανταστείτε, δηλαδή, ότι με το που θα ξεκινήσει η λήψη του torrent και εφόσον η ταχύτητα είναι καλή, θα μπορείτε σχεδόν αμέσως να παρακολουθήσετε την ταινία.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία, ο Jean-Baptiste Kempf του VLC εξήγησε στο TorrentFreak ότι η ιδέα να γίνει το πρόγραμμα συμβατό με το πρωτόκολλο του BitTorrent δεν είναι καινούρια. Αρκετοί, μάλιστα, ήταν οι προγραμματιστές που είχαν υποβάλλει σχετικό κώδικα χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να καταφέρουν να πιάσουν τα ποιοτικά στάνταρντ που απαιτούνται.

Αξίζει να σημειωθεί πως το streaming μέσω BitTorrent δεν είναι κάτι καινούριο και αρκετοί clients, μεταξύ των οποίων και το δημοφιλές μTorrent, διαθέτουν τέτοια λειτουργικότητα. Παρόλα αυτά, το streaming αρχείων torrent απευθείας από την εφαρμογή αναπαραγωγής πολυμέσων θα μπορούσε να αποδειχτεί καθοριστική εξέλιξη ώστε το πρότυπο του BitTorrent να διαδοθεί ακόμα περισσότερο, ακόμα και σε όσους μέχρι σήμερα το απέφευγαν.

Εάν είστε προγραμματιστής και πιστεύετε πως θα μπορούσατε να τα καταφέρετε, μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας.

Πηγή: TorrentFreak

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ