Χρήστες που συμμετείχαν σε «σμήνη» BitTorrent για την λήψη δημοφιλών αρχείων είναι πολύ πιθανό να είχαν τις IP τους καταγεγραμμένες από εταιρείες παρακολούθησης μέσα σε τρείς μόνο ώρες. Αυτό είναι το συμπέρασμα εργασίας με τον χαριτωμένο τίτλο “The Unbearable Lightness of Monitoring” (Η αβάσταχτη ελαφρότητα της παρακολούθησης) που παρουσίασαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ σε συνέδριο Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία (κατεβάστε τη σε PDF).
Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές παρακολούθησαν την κίνηση σε BitTorrent trackers για πέντε ξεχωριστά διαστήματα μέσα στα τελευταία 3 χρόνια: τον Ιούλιο του 2009, τον Αύγουστο του 2009, τον Αύγουστο του 2010, τον Φλεβάρη του 2011 και τον Μάιο του 2011. Αναφέρουν, μάλιστα, ότι η παρακολούθηση είναι κυρίαρχο φαινόμενο σε δημοφιλές περιεχόμενο (π.χ. στα δημοφιλέστερα torrent του Pirate Bay) αλλά απουσιάζει στο λιγότερο δημοφιλές. Επίσης, εξηγούν πως η χρήση «μαύρων λιστών» από τους χρήστες δεν έχει ιδιαίτερο αποτέλεσμα, αφού τέτοιου είδους λίστες που είναι δημόσια διαθέσιμες, περιέχουν μεγάλο αριθμό εσφαλμένων ενδείξεων.
Πολλές από τις μηχανές παρακολούθησης φαίνεται πως συμπεριφερόταν σαν να ήταν πραγματικά μέλη του σμήνους, χωρίς όμως ποτέ να ολοκληρώσουν μια λήψη, ενώ οι ερευνητές εκτιμούν πως 65 από τις δημοφιλέστερες ταινίες και 26 από τα πιο δημοφιλή μουσικά torrent παρακολουθούνταν απευθείας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα torrent που μοιράζονται ταινίες και μουσική είναι αυτά που παρακολουθούνται συχνότερα, ενώ στο 40% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν, οι μηχανές παρακολούθησης ήρθαν σε επαφή με τους peers (χρήστες) μέσα σε 3 ώρες από τη στιγμή που μπήκαν στο σμήνος.
Οι εταιρείες που κατέγραφαν το περιεχόμενο αναγνωρίστηκαν ως υπηρεσίες προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας, εταιρείες ασφαλείας ή ακόμη και ερευνητικά εργαστήρια. Κάποιοι χρησιμοποιούσαν τρίτες εταιρείες που έτρεχαν τις παρακολουθήσεις για λογαριασμό τους, γεγονός που καθιστούσε τον εντοπισμό τους ακόμη δυσκολότερο. Τα ονόματα όσων εντοπίστηκαν, πάντως, από τους ερευνητές δεν αποκαλύφθηκαν στο κοινό, κάτι που σημαίνει πως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τί συνέβη με τα δεδομένα που συγκέντρωσαν. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές θεωρούν ότι οι καταγραφές από μόνες τους δεν είναι αρκετές ώστε να σταθούν ως αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο σε ενδεχόμενες μηνύσεις.
Πηγές: TheNextWeb, ars technica
μάλλον όμως επιλεκτικά προτιμούνται κάποιοι “heavy users” κι όχι τα εκατομύρια των απλών χρηστών που πότε-πότε κατεβάζουν “κάτι”!
Το θέμα πάντως εδώ είναι η ευκολία με την οποία μπορεί να σε παρακολουθήσει σχεδόν οποιοσδήποτε – από εταιρείες ασφαλείας και προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων μέχρι ανεξάρτητους ερευνητές (γι’ αυτό οι πιο συστηματικοί χρήστες torrents προτιμούν τους private trackers).