Το BitTorrent είναι μια ιδιαίτερα ισχυρή τεχνολογία απευθείας διαμοιρασμού αρχείων μεταξύ διαφορετικών  συσκευών. Κι αν νομίζετε πως οι χρήσεις του περιορίζονται μόνο στην διακίνηση πειρατικού υλικού, θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι αξιοποιείται ακόμη και από διαδικτυακούς κολοσσούς όπως το Facebook και το Twitter.

Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποιο αξιόλογο εργαλείο που να επιτρέπει στους χρήστες να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για την αποθήκευση και τον συγχρονισμό των δεδομένων τους. Αυτό είναι κάτι που η BitTorrent Inc, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το δημοφιλέστατο μTorrent, σκοπεύει να αλλάξει, ανακοινώνοντας το Sync.

Το BitTorrent Sync είναι μια εφαρμογή που προσφέρει δυνατότητες παρόμοιες με αυτές του Dropbox και του SkyDrive, με τη διαφορά ότι εδώ δεν εμπλέκεται το cloud. Αυτό σημαίνει πως η επικοινωνία γίνεται απευθείας μεταξύ των χρηστών, χωρίς να μεσολαβήσει κάποιος ενδιάμεσος server όπου θα αποθηκευτούν τα δεδομένα. Το θετικό αυτής της λύσης είναι ότι κανείς άλλος πέρα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους δεν αποκτά πρόσβαση στα αρχεία. Το αρνητικό ότι τα δεδομένα δεν μένουν αποθηκευμένα κάπου online, ώστε να μπορεί κανείς να τα ανακτήσει όταν βρίσκεται μακριά από τον υπολογιστή του.

sync-folder[1]

Παρόλα αυτά, οι μεταφορές μέσω BitTorrent είναι συνήθως πολύ ταχύτερες, ενώ δεν υπάρχει όριο στον αποθηκευτικό χώρο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αφού το μόνο που σας περιορίζει είναι η χωρητικότητα του σκληρού σας δίσκου.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον σενάριο χρήσης του BitTorrent Sync αφορά την δυνατότητα διαμοιρασμού μεγάλων αρχείων μεταξύ συνεργατών: η απουσία περιορισμών στον αποθηκευτικό χώρο, οι καλύτερες ταχύτητες αλλά και το γεγονός ότι αποφεύγεται η μεσολάβηση τρίτης υπηρεσίας, του δίνουν σαφές πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του.

sync-transfers[1]

Προς το παρόν το BitTorrent Sync  βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση και όσοι βιάζονται να το δοκιμάσουν μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους ώστε να το κατεβάσουν, κάποια στιγμή, σε Windows, OS X και Linux.

Πηγή: TorrentFreak

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ