Ο ρόλος που μπορεί να παίξει το Facebook στη δημοτικότητα ενός προϊόντος ή ενός δικτυακού τόπου είναι τόσο σημαντικός που εδώ και κάποιο καιρό, δίπλα στο γνωστό πλέον SEO, έχει κάνει την εμφάνισή του ο όρος “Social Media optimization” για να περιγράψει τη διαδικασία βελτιστοποίησης ενός ιστοχώρου για τα κοινωνικά δίκτυα. Το ζητούμενο, τουλάχιστον στην περίπτωση του Facebook, φαίνεται πως είναι προφανές: συγκέντρωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού Likes για μία σελίδα. Μια πιο κοντινή ματιά όμως, επιβεβαιώνει το κλισέ ότι τελικά το μέγεθος από μόνο του δεν είναι αρκετό…
Ο λόγος για τον οποίο μία σελίδα επιζητά όσο το δυνατόν περισσότερα Likes δεν έχει να κάνει μόνο με το γόητρο, αλλά περισσότερο με το ότι το Like αποτελεί προϋπόθεση ώστε να εμφανίζονται οι ενημερώσεις της στη ροή ειδήσεων (news feed) του χρήστη. Παρόλα αυτά, το ότι έχει κάνει κάποιος Like τη σελίδα σου, δε σημαίνει απαραίτητα ότι διαβάζει το περιεχόμενό σου. Κι αυτό γιατί το Facebook έχει συγκεκριμένους μηχανισμούς με τους οποίους ρυθμίζει το τί θα βλέπει ο χρήστης όταν συνδέεται στην προσωπική του σελίδα.
Απόκρυψη περιεχομένου
Ο πιο προφανής τρόπος για τον καθορισμό του περιεχομένου που εμφανίζεται στη ροή ειδήσεων του χρήστη, αφορά την ίδια τη δυνατότητα που έχει να το επιλέξει ο ίδιος. Σε κάθε καταχώρηση υπάρχει ένα μικρό x επάνω δεξιά, που αποκαλύπτει μια σειρά από επιλογές:
- Απόκρυψη της συγκεκριμένης δημοσίευσης
- Απόκρυψη όλων των δημοσιεύσεων που προέρχονται από το συγκεκριμένο πρόσωπο ή σελίδα
- Απόκρυψη όλων των δημοσιεύσεων που προέρχονται από τη συγκεκριμένη εφαρμογή (εφόσον η δημοσίευση δεν πραγματοποιείται με κάποιον από τους εγγενείς μηχανισμούς του Facebook)
- Αφαίρεση του Like από τη σελίδα (επιλογή: «Δεν μου αρέσει αυτή η σελίδα»)
- Επισήμανση του μηνύματος ως ανεπιθύμητο (spam)
Εάν για κάποιο λόγο δυσαρεστήσετε τους χρήστες σας και τους αναγκάσετε να επιλέξουν κάτι από τα παραπάνω, τότε πολύ απλά θα πάψουν να βλέπουν το περιεχόμενό σας.
Σημαντικότητα για το χρήστη
Το Facebook διαθέτει το λεγόμενο “Edgerank”, έναν αλγόριθμο που μετρά το πόσο σημαντική ή ενδιαφέρουσα είναι μια είδηση για έναν συγκεκριμένο χρήστη. Για τον υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη τρεις βασικοί παράγοντες:
- Συνάφεια (Affinity). Πρόκειται για τη μέτρηση του επιπέδου της αλληλεπίδρασης του χρήστη με τον άνθρωπο ή τη σελίδα που πραγματοποιεί τη δημοσίευση. Εάν δηλαδή ο χρήστης επισκέπτεται συχνά την σελίδα σας ή σχολιάζει τα μηνύματά σας, τότε ο βαθμός συνάφειας είναι μεγάλος. Το ίδιο ισχύει και εάν εσείς επισκέπτεστε το προφίλ του ή του στέλνετε συχνά μηνύματα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κάποιοι άνθρωποι «χάνονται» από τη ροή ειδήσεών σας, παρόλο που εξακολουθούν να είναι δραστήριοι στο Facebook: είναι γιατί έχετε πάψει να αλληλεπιδράτε μαζί τους.
- Βαρύτητα (Weight). Αφορά το είδος των αλληλεπιδράσεων που προκαλεί η δημοσίευση του περιεχομένου σας. Το κατά πόσο, δηλαδή, η δημοσίευσή σας προκαλεί συγκεκριμένες αντιδράσεις από την πλευρά των χρηστών και ποιες είναι αυτές (π.χ. tagging, σχολιασμός, Likes). Το Facebook είναι ιδιαίτερα μυστικοπαθές σε ό,τι αφορά τη σημασία κάθε τύπου αλληλεπίδρασης. Γι’ αυτό μπορούμε μόνο να υποθέσουμε πως, για παράδειγμα, ένα σχόλιο λογικά θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από ένα Like.
- Εξασθένιση (Decay). Όσο παλιώνει ένα άρθρο, τόσο περισσότερο εξασθενούν οι δύο προηγούμενοι παράγοντες (συνάφεια και βαρύτητα). Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα πιο σημαντικά νέα εμφανίζονται με μη-χρονολογική σειρά. Εάν η συχνότητα και η βαρύτητα μιας δημοσίευσης είναι αρκετά μεγάλες, τότε ενδέχεται να αργήσει να φύγει από την ροή ειδήσεων, αφού ο παράγοντας της εξασθένισης επιδρά με πιο αργούς ρυθμούς.
Όλα τα παραπάνω, φυσικά, αποτελούν μια πολύ γενική περιγραφή των παραγόντων που επηρεάζουν τη σημασία μιας δημοσίευσης για έναν συγκεκριμένο χρήστη, καθώς οι άνθρωποι του Facebook προτιμούν να κρατούν μυστικές τις λεπτομέρειες. Εάν πάντως θέλετε να εμβαθύνετε λίγο περισσότερο, το βίντεο που ακολουθεί εξηγεί κάποια επιπλέον πράγματα (η συζήτηση που αφορά τους αλγόριθμους της υπηρεσίας ξεκινά περίπου στο 22ο λεπτό).
Αφαίρεση του Like
Όσο περισσότερο μεγαλώνει η σελίδα σας στο Facebook, τόσο περισσότερο θα πρέπει να δίνετε σημασία όχι μόνο στα Likes που δέχεται, αλλά και στα Un-Likes. Οι λόγοι για τους οποίους ένας χρήστης μπορεί να αποσύρει το Like του είναι πολλοί. Για παράδειγμα, μπορεί να πραγματοποιείτε υπερβολικά συχνές δημοσιεύσεις που καταλήγουν να γίνονται κουραστικές ή ακόμη και το περιεχόμενό σας να μην ενδιαφέρει πραγματικά τους χρήστες (οι οποίοι ενδεχομένως να σας παραχώρησαν αρχικά το Like μόνο και μόνο επειδή σας γνώριζαν προσωπικά ή γιατί ήθελαν απλώς να συμμετάσχουν σε κάποιον διαγωνισμό σας).
Ηθικό δίδαγμα…
Δεν υπάρχει. Σκοπός του άρθρου δεν ήταν να συμβουλεύσει, αλλά να σας δώσει μια σφαιρικότερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο μηχανισμός προβολής του περιεχομένου στο Facebook και να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε στο μέλλον καλύτερα τη στρατηγική σας. Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα Likes από μόνα τους δεν αρκούν: μπορεί το Freeweird τη στιγμή που γράφεται το άρθρο να έχει 186 ανθρώπους που δήλωσαν ότι τους αρέσει, αυτοί όμως που τελικά θα το δουν να δημοσιεύεται στη ροή ειδήσεών τους, είναι πολύ λιγότεροι.
Πηγές: The Next Web, TechCrunch
Pingback: Tweets that mention Πώς λειτουργούν τα Likes και τα Un-Likes στο Facebook | Freeweird -- Topsy.com
Pingback: Πώς λειτουργούν τα Likes και τα Un-Likes στο Facebook | Corner Cafe
Πώς λειτουργούν τα Likes και τα Un-Likes στο Facebook http://t.co/JGd3nOSi
https://www.freeweird.com/2011/01/facebook-like-unlike.html
Pingback: Η αλλαγή στο Facebook EdgeRank και η γκρίνια των διαχειριστών Σελίδων