Copyrights

Μια ενδιαφέρουσα δικαστική διαμάχη που αφορά παραπομπές σε έργα που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας εντόπισε η εφημερίδα Καθημερινή. Συγκεκριμένα, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας  (ΑΕΠΙ) κατέθεσε πρόσφατα μήνυση εναντίον του ιδιοκτήτη του www.livemovies.gr για ηθική βλάβη, ισχυριζόμενη ότι ορισμένα από τα links του ιστοχώρου καθιστούν «προσιτά στο κοινό» έργα για τα οποία η ΑΕΠΙ έχει δικαιοδοσία – και άρα νομιμοποιείται να ζητήσει άδεια, καθώς και το προβλεπόμενο αντίτιμο.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι, με μια επίσκεψη στον εν λόγω ιστοχώρο, διαπιστώνει κανείς ότι οι παραπομπές που γίνονται αφορούν είτε τα τρέιλερ εκπομπών στο YouTube είτε links προς τους επισημους ιστοχώρους των σταθμών όπου αυτές προβάλλονται. Αυτό είναι, άλλωστε, και το επιχείρημα του δικηγόρου του livemovies.gr,  κ. Βασίλη Σωτηρόπουλου, που θεωρεί αβάσιμη την αξίωση της ΑΕΠΙ.

«Το livemovies.gr είναι ένα καθαρά ευρετηριακό site,  το οποίο σέβεται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και μάλιστα καλύπτεται από τον νόμο 2121/1993 (άρθρο 2, παρ. 2-α) περί “βάσης δεδομένων”». Συγκεκριμένα, ο κ. Σωτηρόπουλος εξηγεί ότι «Πρόκειται για απλή παράθεση links» που «Δεν συνιστά παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας, αφού δεν αποτελεί αναπαραγωγή ούτε μετάδοση στο κοινό. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ισοδυναμεί με την παραπομπή σ’ ένα βιβλίο. Δεν υπάρχει κανένα έννομο συμφέρον για είσπραξη δικαιωμάτων».

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2008, όταν η ΑΕΠΙ είχε πρωτοεπικοινωνήσει με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας ζητώντας ενημέρωση για το καθεστώς λειτουργίας της. Παρά τις εξηγήσεις από την πλευρά του livemovies.gr, η Εταιρεία επέμεινε στη διεκδίκηση αντιτίμου. Στη συνέχεια η υπόθεση προχώρησε, με αποτέλεσμα ο εισαγγελέας να διατάξει την έναρξη προκαταρκτικής εξέτασης για κακούργημα.

«Από το 2008 μέχρι σήμερα, έχω χάσει τον ύπνο μου και μερικές χιλιάδες ευρώ», λέει ο ιδιοκτήτης του livemovies.gr. «Δεν θεωρώ ότι παραβιάζω πνευματικά δικαιώματα – υπάρχουν εκατοντάδες ιστοσελίδες που παραπέμπουν με link σε διαθέσιμα οπτικοακουστικά έργα. Μάλιστα, θεωρώ εξωφρενική την απαίτηση της ΑΕΠΙ, όταν τα ίδια τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν το κουμπί “share” για διαμοιρασμό του οπτικοακουστικού υλικού».

(Ελπίζω να μη μας μηνύσει κι εμάς η Καθημερινή για την χωρίς άδεια παραπομπή στο άρθρο της).

Πηγή: Καθημερινή

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 27 Μαρτίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

3 thoughts on “ΑΕΠΙ κατά ιστοχώρου, για δημοσίευση (νόμιμων) links χωρίς την άδειά της

  1. Τα σέβεται τώρα… Και λαθεμένα έκανα την μήνυση. Παλιότερα, θα είχε όντως ισχύ…

    Μάλλον πρόλαβε και έβγαλε αρκετά χρήματα ο ιδιοκτήτης. Έκανε την αναβάθμιση και σοβάρεψε κατά κάποιο τρόπο σε σημείο που η ιστοσελίδα έχασε το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντός της.

  2. Α! Το 2008 έγινε; Τώρα το πρόσεξα… Μάλλον γι΄αυτό έστρωσε κι άλλο η ιστοσελίδα… Τώρα βέβαια όσον αφορά αυτό το κόλπο της παραπομπής, ναι μεν έχουν βάση οι ισχυρισμοί του ιδιοκτήτη αλλά απ΄την άλλη, όπως και να΄χει, δεν ακούγονται και εκατό τοις εκατό σωστοί. Παραπέπεμπουν έστω σε άλλες ιστοσελίδες οι οποίες έχουν «παράνομο» υλικό…

    Ας βγάλουν μια άκρη. Δε μπορούν βέβαια ν΄αγγίξουν το YouTube οι της ΑΕΠΙ παρά μόνο να κυνηγούν κάθε βίντεο ξεχωριστά.

    • Εννοείς πως παλιότερα το συγκεκριμένο website διακινούσε links με πειρατικό υλικό; Αυτό θα εξηγούσε κάποια πράγματα, γιατί κατά τα άλλα φαίνεται ΟΚ και η κίνηση της ΑΕΠΙ χωρίς νόημα. Το άρθρο της Καθημερινής πάντως δεν αναφέρει κάτι σχετικό ενώ κι εγώ δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω, μιας και σήμερα έμαθα για την ύπαρξή του.

      Πάντως, οι παραπομπές που έχει αυτή τη στιγμή το site, με μια γρήγορη ματιά που του έριξα, είναι είτε σε επίσημα links (π.χ. megatv) είτε σε τρέιλερ από το YouTube, κάτι που δεν είναι παράνομο. Προσωπικά δηλαδή δεν βρήκα κάποιο «ύποπτο» link.

Comments are closed.