Captcha

Τα μηνύματα των Captcha μπορούν καμιά φορά να γίνουν τόσο δυσδιάκριτα που να δυσκολεύουν σε βαθμό απελπισίας την προσπάθειά σας να αποδείξετε ότι πράγματι είσαστε …άνθρωποι και όχι μηχανές. Κατά ειρωνικό τρόπο, όμως, φαίνεται πως βρήκαν τον μάστορά τους ακριβώς από αυτό το οποίο πολεμάνε. Κι αυτό γιατί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ δημιούργησαν ένα εργαλείο ονόματι DeCaptcha που καταφέρνει να αναγνωρίσει με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας την αλληλουχία χαρακτήρων που περιλαμβάνουν τα μηνύματα Captcha.

Αν και η αποτελεσματικότητα του DeCaptcha ποικίλλει από υλοποίηση σε υλοποίηση (25% στην Wikipedia και 70% για τον ιστοχώρο της Blizzard), ο Elie Bursztein, ένας εκ των ερευνητών της ομάδας, θεωρεί πως ακόμη κι αν το 1% των Captcha μπορεί να σπάσει, τότε ολόκληρο το σύστημα θα πρέπει να αντικατασταθεί καθώς είναι πλέον πολύ εύθραυστο για να μπορεί κανείς να στηριχθεί επάνω του.

Οι επιδόσεις του DeCaptcha στα Captcha γνωστών υπηρεσιών

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως τα Captcha που χρησιμοποιεί η Google στο Gmail αλλά και το reCaptcha, για το οποίο είχαμε μάθει πριν από λίγο καιρό ότι αξιοποιείται στη μετάφραση παλιών κειμένων, ήταν τα μόνα που άντεξαν τις επιθέσεις του DeCaptcha και βγήκαν αλώβητα με ένα επιβλητικό 0%.

Ο Bursztein πάντως εξηγεί πως τα Captcha δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο ασφαλή όσο νομίζει ο περισσότερος κόσμος και ότι αυτό οφείλεται κυρίως στον κακό σχεδιασμό των περισσότερων υλοποιήσεων, αλλά και στον ελλιπή έλεγχο στον οποίο υποβάλλονται. Ελπίζει, μάλιστα, πως η έρευνά τους θα συμβάλλει, τελικά, στη βελτίωση του μηχανισμού.

Πηγή: Cnet News

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 1 Νοεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ