Twitter and Google logos

Μπορεί η Google να διαφήμισε τις τελευταίες αλλαγές στην μηχανή αναζήτησής της ως λειτουργίες που προβάλλουν στα αποτελέσματα τον κόσμο του κάθε χρήστη ξεχωριστά, υπάρχουν ωστόσο αρκετοί που δεν υιοθετούν αυτή την ιδέα και θεωρούν πως το μόνο που προβάλλει τελικά η εταιρεία είναι το κοινωνικό της δίκτυο. Την άποψη αυτή, μάλιστα, δεν συμμερίζονται μόνο μεμονωμένοι χρήστες αλλά και το ίδιο το Twitter, που κάθε άλλο παρά ευχαριστημένο εμφανίζεται από την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Η αρχή έγινε όταν υψηλόβαθμό στέλεχος του νομικού τμήματος του Twitter και πρώην εργαζόμενος της Google αποκάλεσε σε Tweet του την χθεσινή ως μια «κακή μέρα για το internet» και συνέχισε λέγοντας πως ακόμη και κάποιοι από τους πρώην συναδέλφους του θα έχουν μάλλον δυσαρεστηθεί από την απόφαση της Google να «διαστρεβλώσει» τα αποτελέσματα αναζήτησης με αυτό τον τρόπο.

Bad day for the internet

Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε και η επίσημη θέση του Twitter, που ανέφερε τα εξής:

Για χρόνια οι άνθρωποι  βασιζόταν στη Google για να τους φέρει τα πιο σχετικά αποτελέσματα κάθε φορά που ήθελαν να βρουν κάτι στο διαδίκτυο.

Συχνά θέλουν να μάθουν περισσότερα για παγκόσμια γεγονότα και έκτακτες ειδήσεις. Το Twitter αναδύθηκε ως ζωτική πηγή αυτού του είδους της ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο, με πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες που στέλνουν καθημερινά 250 εκατομμύρια Tweets για όλα τα θέματα που θα μπορούσαν να υπάρξουν. Όπως έχουμε δει επανειλημμένα, οι ειδήσεις κυκλοφορούν πρώτα στο Twitter. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι χρήστες του Twitter και τα Tweets αποτελούν συχνά τα πιο σχετικά αποτελέσματα.

Η ανησυχία μας είναι ότι ως αποτέλεσμα των αλλαγών της Google, ο εντοπισμός αυτής της πληροφορίας θα είναι πολύ πιο δύσκολος για όλους. Πιστεύουμε πως είναι κακό για τους ανθρώπους, για τους εκδότες, για τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς και για τους χρήστες του Twitter.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί πως η Google και το Twitter είχαν μέχρι πρόσφατα συνεργασία ώστε τα Tweets να εμφανίζονται ως μέρος των αποτελεσμάτων σε πραγματικό χρόνο που πρόσφερε η Google. Κάποιες φορές εμφανιζόταν ενσωματωμένα μέσα στη σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης, ενώ ήταν επίσης προσβάσιμα και από μια σελίδα αποκλειστικά αφιερωμένη στα πιο πρόσφατα αποτελέσματα. Η συμφωνία αυτή τερματίστηκε τον Ιούλιο του 2011 και δεν ανανεώθηκε ξανά.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η κριτική που ασκεί στη Google δεν έχει βάση, αφού αν η τελευταία θέλει πράγματι να φέρει στα αποτελέσματα αναζήτησης τον «προσωπικό κόσμο» του χρήστη δεν είναι δυνατό να το πετύχει μόνο με το Google+ και χωρίς, τουλάχιστον, το Facebook και το Twitter. Ακόμη περισσότερο, όταν ψάχνει κάποιος για ένα συγκεκριμένο όνομα, είναι μάλλον δύσκολο να θέλει να δει ως πρώτο αποτέλεσμα το προφίλ του στο Google+ αντί για την προσωπική του ιστοσελίδα, το blog του ή το λήμμα του στη Wikipedia.

Από την άλλη, βέβαια, αν τα δύο δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα ήθελαν να συμπεριληφθούν στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google θα μπορούσαν να το κάνουν ανοίγοντας το API τους. Κάτι τέτοιο όμως είναι από μόνο του μια ολόκληρη ξεχωριστή και μεγάλη συζήτηση – και αν θέλουμε να παραμείνουμε στην ορολογία των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης …It’s complicated.

Πηγή: TechCrunch

EΝΗΜΕΡΩΣΗ 11/01/2012: Η Google δημοσίευσε σχόλιο για το θέμα στην επίσημη σελίδα της στο Google+, αναφέροντας ότι η αντίδραση του Twitter τους προκάλεσε έκπληξη, αφού οι ίδιοι ήταν που επέλεξαν να μην ανανεώσουν τη συμφωνία τον περασμένο Ιούνιο (στην οποία αναφερθήκαμε κι εμείς προηγουμένως). Επίσης, στάθηκε και στο γεγονός ότι τα link του Twitter έχουν πλέον στον κώδικά τους το rel=nofollow, που πρακτικά λέει στις μηχανές αναζήτησης ότι δεν θα πρέπει να τα λάβουν υπόψη στον υπολογισμό του PageRank του προορισμού.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 11 Ιανουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

3 thoughts on “Κακό για το internet θεωρεί το Twitter το “Search plus Your World” της Google

  1. Pingback: Υπάλληλοι της Google παραβίαζαν τη βάση της Mocality

  2. Pingback: Twitter, Facebook και MySpace λένε στη Google “Don’t be Evil”

Comments are closed.