Τους ασκούς του Αιόλου φαίνεται πως άνοιξε τελικά ο προγραμματιστής που την περασμένη εβδομάδα ανακάλυψε ότι το Path για iPhone ανεβάζει τις επαφές των χρηστών στους servers του χωρίς να τους ρωτήσει. Κι αυτό γιατί αποδείχτηκε πως η περίπτωση του Path δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ότι πολλές είναι οι εφαρμογές που αντλούν δεδομένα από τον τηλεφωνικό κατάλογο των χρηστών χωρίς τη ρητή άδεια τους. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται και αυτές του Facebook, του Twitter και του Foursquare, ενώ το Instagram πρόλαβε και πέρασε αθόρυβα τη σχετική διόρθωση μόλις πριν από λίγες μέρες, στο παρασκήνιο της τελευταίας του αναβάθμισης.
Μάλιστα, άρθρο του Forbes ανέφερε ότι σύμφωνα με σχετική μελέτη (κατεβάστε το PDF), οι εφαρμογές που προέρχονται από το Cydia και προορίζονται για συσκευές iPhone που έχουν υποστεί jailbreak διαρρέουν σπανιότερα προσωπικά δεδομένα σε σχέση με αυτές που βρίσκονται στο επίσημο App Store.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η Apple να δεχτεί επικρίσεις για την ευκολία με την οποία επιτρέπει στους προγραμματιστές να αποκτούν πρόσβαση στις επαφές των χρηστών, ενώ ασκήθηκαν πιέσεις ώστε να αλλάξει άμεσα τους όρους χρήσης της. Η απάντηση της εταιρείας ήταν άμεση, και σύντομα οι εφαρμογές που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στον τηλεφωνικό κατάλογο των χρηστών του iOS, θα πρέπει προηγουμένως να ζητούν την ρητή άδεια του χρήστη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το TechCrunch, στις αρχές του 2011 το 11% των δωρεάν εφαρμογών για iOS είχε τη δυνατότητα πρόσβασης στον τηλεφωνικό κατάλογο του χρήστη. Κάτι αντίστοιχο ίσχυε και για το Android, με το εκεί ποσοστό να βρίσκεται στο 7,4% για την ίδια περίοδο (και στο 7,1% φέτος). Παρόλα αυτά, στην περίπτωση του Android τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, αφού εκεί οι εφαρμογές ζητούν από τον χρήστη την απαραίτητη άδεια κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης.
Πηγές: TechCrunch, TheNextWeb, Huffington Post, Forbes
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ FREEWEIRD