Censored

Τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι υποχρεωμένα να εγκαθιστούν συστήματα για τον εντοπισμό και το φιλτράρισμα του πειρατικού περιεχομένου που δημοσιεύουν οι χρήστες τους, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο. Ο λόγος, σύμφωνα με την απόφαση, βρίσκεται στο ότι η εγκατάσταση τέτοιων φίλτρων παραβιάζει την ιδιωτική ζωή των χρηστών και είναι αντίθετη στην αρχή της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας. Επιπλέον, δεν είναι και οικονομικά βιώσιμη λύση, αφού η εγκατάσταση και συντήρηση ενός τέτοιου συστήματος επιβαρύνει τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης με υπέρογκα κόστη.

Η απόφαση προήλθε μετά από την εκδίκαση υπόθεσης κατά την οποία η βελγική SABAM, που ασχολείται με την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών, απαίτησε από το κοινωνικό δίκτυο Netlog να σταματήσει τους χρήστες της από το να διακινούν παράνομο υλικό. Η βελγική Δικαιοσύνη παρέπεμψε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο τελικά δικαίωσε το Netlog και τους 95 εκατομμύρια συνδρομητές του.

Netlog

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα απόφαση, που έρχεται σε κρίσιμο χρονικό σημείο, αφού τόσο τα νομοσχέδια SOPA / PIPA, όσο και η συνθήκη ACTA έχουν φέρει σε πρώτο πλάνο παγκοσμίως το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο.

Πηγές: in.gr, BBC

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Όχι στο φιλτράρισμα για πειρατικό υλικό από τα κοινωνικά δίκτυα λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Comments are closed.