Τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι υποχρεωμένα να εγκαθιστούν συστήματα για τον εντοπισμό και το φιλτράρισμα του πειρατικού περιεχομένου που δημοσιεύουν οι χρήστες τους, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο. Ο λόγος, σύμφωνα με την απόφαση, βρίσκεται στο ότι η εγκατάσταση τέτοιων φίλτρων παραβιάζει την ιδιωτική ζωή των χρηστών και είναι αντίθετη στην αρχή της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας. Επιπλέον, δεν είναι και οικονομικά βιώσιμη λύση, αφού η εγκατάσταση και συντήρηση ενός τέτοιου συστήματος επιβαρύνει τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης με υπέρογκα κόστη.
Η απόφαση προήλθε μετά από την εκδίκαση υπόθεσης κατά την οποία η βελγική SABAM, που ασχολείται με την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών, απαίτησε από το κοινωνικό δίκτυο Netlog να σταματήσει τους χρήστες της από το να διακινούν παράνομο υλικό. Η βελγική Δικαιοσύνη παρέπεμψε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο τελικά δικαίωσε το Netlog και τους 95 εκατομμύρια συνδρομητές του.
Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα απόφαση, που έρχεται σε κρίσιμο χρονικό σημείο, αφού τόσο τα νομοσχέδια SOPA / PIPA, όσο και η συνθήκη ACTA έχουν φέρει σε πρώτο πλάνο παγκοσμίως το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο.
Όχι στο φιλτράρισμα για πειρατικό υλικό από τα κοινωνικά δίκτυα λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο http://t.co/fmaD8Mdf