Bit.ly

Μία από τις ενδιαφέρουσες ομιλίες του συνεδρίου Web 2.0 που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ ήταν αυτή της Hilary Mason από το Bit.ly, την γνωστή υπηρεσία συντόμευσης URL. Η Mason αναφέρθηκε στις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε αυτά που οι χρήστες μοιράζονται με τους άλλους και σε αυτά που διαβάζουν χωρίς να τα κοινοποιήσουν. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τα πρώτα ως την ταυτότητα του χρήστη και τα δεύτερα ως την ιδιωτική του σφαίρα.

Αυτό που διαπίστωσε είναι πως ανάμεσα στα δύο υπάρχει ένα μεγάλο κενό. Σύμφωνα με τα στοιχεία μιας ημέρας κατά την οποία δημιουργήθηκαν 80 εκατομμύρια links συντομευμένα από το Bit.ly, είχαμε το εξής ενδιαφέρον φαινόμενο: τα δημοφιλέστερα από τα links που μοιράστηκαν οι χρήστες περιλάμβαναν ένα άρθρο του Fast Company που αφορούσε τον πόλεμο μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας όπως αναμένεται να διαμορφωθεί μέσα στο 2012, ένα θέμα για τα χελωνονιντζάκια και τις μύτες τους, ένα δελτίο τύπου της εταιρείας RIM που ανακοίνωνε πως προσφέρει δωρεάν κάποιες premium εφαρμογές και ένα άρθρο για τον γηραιότερο μαραθωνοδρόμο.

Αντίθετα, αν πάμε να δούμε τα links τα οποία διαβάστηκαν περισσότερο – αυτά, δηλαδή, με τα περισσότερα κλικ, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική: εκεί θα συναντήσουμε μια ιστορία με τίτλο «Γνώρισε τον γείτονά σου: Είναι ρατσιστής», το link προς ένα κινούμενο GIF με γυναικεία στήθη (δυστυχώς δεν κατάφερα να το βρω για να έχετε μια πιο σφαιρική ενημέρωση)  και μια ιστορία για την ηθοποιό Hilary Duff που αποκαλύπτει το φύλο του παιδιού της.

Το συμπέρασμα της Mason ήταν πως στην πρώτη περίπτωση έχουμε ιστορίες οι οποίες έχουν αυξημένες πιθανότητες να κερδίσουν την αποδοχή των ανθρώπων με τους οποίους γίνεται ο διαμοιρασμός. Άρθρα ενδιαφέροντα, αστεία ή χρηστικά, αλλά και «ανώδυνα» ως προς τη θεματολογία τους. Από την άλλη, αυτά που τραβάνε περισσότερο την προσοχή είναι ιστορίες κουτσομπολιού, αμφιλεγόμενα κοινωνικά θέματα και, φυσικά, η απαραίτητη δόση σεξ – πράγματα που οι χρήστες ντρέπονται ίσως να μοιραστούν από φόβο ότι δεν θα κερδίσουν την αποδοχή όλων όσων θα τα δουν.

Ασφαλώς, τα στοιχεία του Bit.ly δεν προκαλούν κάποια έκπληξη ούτε και μας λένε κάτι που δεν φανταζόμασταν ήδη. Είναι όμως, όπως και να το κάνουμε, ενδιαφέρον να τα βλέπουμε να υποστηρίζονται και από επίσημα στοιχεία και αριθμούς. Επίσης, γεννά το ερώτημα του τί μας αντιπροσωπεύει τελικά περισσότερο: αυτά που μοιραζόμαστε ή αυτά που διαβάζουμε; Ή μήπως και τα δύο;

Πηγή: ReadWriteWeb

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 24 Οκτωβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ