Μαζική μετονομασία Πολλές φορές ψάχνουμε για προγράμματα που θα μας βοηθήσουν να εκτελέσουμε συγκεκριμένες εργασίες αγνοώντας πως αυτό που θέλουμε να κάνουμε μπορεί να γίνει με τον ελάχιστο δυνατό κόπο, αξιοποιώντας ήδη υπάρχουσες δυνατότητες του λειτουργικού μας συστήματος.

Το σημερινό άρθρο είναι αφιερωμένο σε δυο όχι τόσο γνωστές αλλά πρακτικότατες λειτουργικότητες των Windows, που επιταχύνουν τη μαζική μετονομασία αρχείων σε σημείο που θα μπορούσατε ακόμη και να μετονομάσετε πολλά μαζί αρχεία με μια μόνο κίνηση.

Μαζική μετονομασία

Ας υποθέσουμε πως έχετε πολλά αρχεία με διάφορα ονόματα, τα οποία θα θέλατε να ονομαστούν με πιο ομοιόμορφο τρόπο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τα επιλέξετε και να πατήσετε δεξί κλικ / μετονομασία.

Το όνομα του αρχείου το οποίο τύχαινε να «σημαδεύει» ο κέρσορας τη στιγμή της επιλογής, θα ανοίξει για να το μετονομάσετε. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δώσετε το επιθυμητό όνομα και θα δείτε πως όλα τα αρχεία που είχατε επιλέξει θα πάρουν αυτόματα το όνομα, μαζί με έναν αριθμό στο τέλος, που να τα διαφοροποιεί μεταξύ τους (π.χ. filename (1), filename (2) κ.ο.κ.).

select-allrename renamed 

 

Γρήγορη μετονομασία πολλών αρχείων

tab-rename Στην περίπτωση που το παραπάνω δεν σας καλύπτει, αλλά θέλετε να δώσετε σε κάθε αρχείο τελείως διαφορετικό όνομα, το πλήκτρο Tab του πληκτρολογίου θα σας γλιτώσει από αρκετό κόπο. Κι αυτό γιατί δεν χρειάζεται να επιλέγετε κάθε αρχείο με το ποντίκι για να πατήσετε δεξί κλικ / μετονομασία. Αντίθετα, αφού μετονομάσετε το πρώτο αρχείο, αντί για Enter πατήστε το Tab. Με αυτό τον τρόπο ο κέρσορας θα μεταφερθεί αυτόματα στο όνομα του αμέσως επόμενου αρχείου, το οποίο θα είναι ανοιχτό και έτοιμο για μετονομασία. Μια δοκιμή θα σας πείσει!

 

Στην περίπτωση που έχετε πολύ συγκεκριμένες ανάγκες για τη μετονομασία των αρχείων σας, ρίξτε μια ματιά στα εξαιρετικά Rename Master και Bulk Rename Utility. Διαφορετικά σταματήστε το ψάξιμο, αφού η λύση βρίσκεται ήδη στα …δάκτυλά σας!

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουλίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ