BrowsersΗ εβδομάδα που μας πέρασε είχε και πάλι αρκετές ειδήσεις από το μέτωπο των browsers: Μάθαμε ότι ο  Chrome είναι ο μόνος που αύξησε το μερίδιό του σε παγκόσμια κλίματα τον τελευταίο χρόνο και ότι σιγά-σιγά φέρνει όλο και πιο κοντά προς τη σταθερή έκδοση ορισμένες από τις δυνατότητες με τις οποίες πειραματίζεται. Ο Internet Explorer 9 beta από την άλλη τα πηγαίνει περίφημα, φτάνοντας τις 6 εκ. λήψεις μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, ενώ τα «μεγάλα κεφάλια» του Firefox μοιράζονται το όραμά τους για ένα internet στο οποίο η λειτουργικότητα του Panorama θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.

Google Chrome

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάζει το Ars Technica, ο Chrome είναι ο μόνος browser που γνώρισε αξιοσημείωτη άνοδο στα παγκόσμια ποσοστά χρήσης του μέσα στον τελευταίο χρόνο, αυξάνοντάς το μερίδιό του κατά περίπου 46%. Οι Firefox, Opera και Safari έμειναν μάλλον σταθεροί, ενώ ο Internet Explorer σημείωσε πτώση.

image

Επίσης, όπως αναφέρει το DownloadSquad, αρκετές από τις πειραματικές λειτουργικότητες του browser της Google πλησιάζουν σιγά-σιγά όλο και πιο κοντά προς τη σταθερή έκδοση. Συγκεκριμένα, η επιτάχυνση της κάρτας γραφικών και το WebGL 3D είναι πλέον ενεργοποιημένα από προεπιλογή στις πειραματικές εκδόσεις του Dev channel, ενώ η ενσωμάτωση του Instant έχει βελτιωθεί αρκετά, σε σημείο που να είναι ήδη όχι μόνο λειτουργική αλλά και αρκετά πρακτική.

Επιπλέον, συνεχίζεται η ανάπτυξη του Chrome Web Store που αναμένεται να λειτουργήσει κάποια στιγμή στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.

Internet Explorer 9 beta

Πολύ καλά δείχνει να τα πηγαίνει η πρώτη beta έκδοση του Internet Explorer 9, αφού κατάφερε ήδη να ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια λήψεις μέσα στις μόλις δύο εβδομάδες που κυκλοφορεί.

Ήδη μάλιστα έχει αποκτήσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο μερίδιο της τάξης του 25% για τον μήνα Σεπτέμβριο στη συνολική αγορά των browser. Καθόλου άσχημα για beta…

Mozilla Firefox

Στη Mozilla δεν θα μπορούσαν να παρακολουθούν τις εξελίξεις με σταυρωμένα χέρια και ήδη ο Firefox ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υποστηρίζει hardware acceleration για Mac, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε iPhone app του δημοφιλούς browser στο προσεχές μέλλον.

Τέλος, σε συνομιλίες που είχαν 3 σημαντικά στελέχη της Mozilla με συντάκτη του DownloadSqad, μίλησαν για το όραμά τους για το νέο Firefox, στον οποίο η λειτουργικότητα του Panorama παίζει καθοριστικό ρόλο αφού πιστεύουν πως μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούσαμε ως τώρα με το διαδίκτυο.

image

Έτσι, ακόμη κι αν στον Firefox 4 το Panorama είναι προς το παρόν αρκετά διακριτικό, η προβολή του ενδέχεται μελλοντικά να αυξηθεί και να ενσωματωθούν σε αυτό λειτουργικότητες κοινωνικής δικτύωσης αλλά και εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων που λόγω σχεδιασμού έτσι κι αλλιώς προσφέρει σε touch συσκευές.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 2 Οκτωβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ