Όταν μιλάμε για SEO, οι λεγόμενες “black hat” τακτικές αφορούν την προσπάθεια ορισμένων ιστοχώρων να ξεγελάσουν τις μηχανές αναζήτησης, ώστε να κερδίσουν υψηλότερες θέσεις στα αποτελέσματά τους. Στην προσπάθειά της να αναδείξει το ποιοτικότερο περιεχόμενο, η Google πραγματοποίησε σημαντικές αλλαγές στον αλγόριθμό της, με σκοπό να καταπολεμήσει δύο από τις δημοφιλέστερες “black hat” τακτικές: την υπερβολική χρήση λέξεων-κλειδιών και τα παραπλανητικά links. Η αλλαγή, μάλιστα, αναμένεται να επηρεάσει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο 3,1% των αναζητήσεων του μέσου αγγλόφωνου χρήστη.
Σε αντίθεση με το “white hat SEO”, που η ίδια η Google ενθαρρύνει καθώς βοηθά τα bots της να «διαβάσουν» καλύτερα τις ιστοσελίδες, το black hat SEO (ή black hat webspam, όπως το ονομάζει) έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικότατο πρόβλημα όχι μόνο για την εταιρεία αλλά και για την ίδια την καλή λειτουργία του διαδικτύου. Κι αυτό γιατί προκρίνονται στα αποτελέσματα αναζήτησης ιστοσελίδες κακής ποιότητας σε βάρος αυτών που διαθέτουν χρήσιμο και ποιοτικό περιεχόμενο.
Ένα ακραίο παράδειγμα της υπερβολικής χρήσης λέξεων-κλειδιών (keyword stuffing) μπορείτε να δείτε στην εικόνα που ακολουθεί, που προέρχεται από ιστοχώρο που σίγουρα θα επηρεαστεί από την αλλαγή του αλγορίθμου:
Όσο για τα παραπλανητικά links (link schemes), αυτά αφορούν τις περιπτώσεις όπου εντός του κειμένου εμφανίζονται σύνδεσμοι σε συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά, που όμως δεν έχουν καμία σχέση με το περιεχόμενο της σελίδας. Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τακτικής και να διαπιστώσετε πως το κείμενο είναι μάλλον ασυνάρτητο ως προς το νόημά του:
Αν και ο εντοπισμός των παραπάνω τακτικών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς απαιτεί σε βάθος ανάλυση του περιεχομένου των ιστοσελίδων, οι άνθρωποι της Google θεωρούν πως βρίσκονται σε καλό δρόμο για την καταπολέμησή του.
Οι αλλαγές στον αλγόριθμο θα ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα για όλες τις γλώσσες και ο βαθμός στον οποίο θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρει από γλώσσα σε γλώσσα. Έτσι, σε γλώσσες που υφίστανται σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενο του spam, όπως για παράδειγμα τα Πολωνικά, μπορεί να επηρεαστεί έως και το 5% των αναζητήσεων που πραγματοποιεί ο μέσος χρήστης.
Πηγή: Google Webmaster Central Blog
Νέα αλλαγή στον αλγόριθμο της Google καταπολεμά τακτικές black hat SEO http://t.co/n1V537Iu
Νέα αλλαγή στον αλγόριθμο της Google καταπολεμά τακτικές black hat SEO http://t.co/Fy0knrsm