Εάν ο ιστοχώρος σας εμφανίζει πολλές διαφημίσεις ίσως να έχετε πρόβλημα, μετά την τελευταία αλλαγή που ανακοίνωσε η Google στον αλγόριθμο της μηχανής αναζήτησης. Κι αυτό γιατί, πλέον, στην αξιολόγηση της ποιότητας ενός αποτελέσματος λαμβάνεται υπόψη και το στήσιμο της σελίδας, όπου ελέγχεται το κατά πόσο το πραγματικό περιεχόμενο που εμφανίζει στον χρήστη είναι αρκετό ή «θάβεται» κάτω από διαφημίσεις, δυσχεραίνοντας την εμπειρία χρήσης.
Από την αλλαγή αυτή θα επηρεαστούν οι ιστοχώροι που δεν διαθέτουν αρκετό “above-the-fold” περιεχόμενο – το περιεχόμενο, δηλαδή, που είναι απευθείας ορατό στον χρήστη κατά το αρχικό φόρτωμα και πριν ξεκινήσει να κάνει scroll.
Η ανακοίνωση που συνέταξε ο «γκουρού» της Google σε θέματα SEO, Matt Cutts, δεν διευκρινίζει με συγκεκριμένους αριθμούς το ποσοστό του μέγιστου χώρου που θα πρέπει να καταλαμβάνουν οι διαφημίσεις σε μια σελίδα ώστε να βρίσκονται εντός των αποδεκτών ορίων. Επίσης, δεν διευκρινίζει τί ακριβώς εννοεί ως «περιεχόμενο» και εάν εκτός από τις διαφημίσεις εξαιρούνται από αυτό και άλλα στοιχεία όπως π.χ. γραφικά, πλοήγηση ή links που οδηγούν σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης.
Αναφέρει, παρόλα αυτά, πως η αλλαγή αναμένεται να επηρεάσει σχετικά μικρό ποσοστό ιστοχώρων, και συγκεκριμένα, κάτι λιγότερο από 1% παγκοσμίως. Βέβαια, αν αυτό το δούμε σε απόλυτους αριθμούς, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου μικρό νούμερο.
Για όσους πάντως ανησυχούν πως δεν πληρούν τις νέες προδιαγραφές, η ανακοίνωση παραπέμπει τους webmasters σε εργαλεία όπως το Browser Size, ώστε να ελέγξουν τον ιστοχώρο τους σε όλες τις πιθανές αναλύσεις οθόνης και να βεβαιωθούν πως σε καμία περίπτωση το πραγματικό περιεχόμενο δεν αποτελεί μειοψηφία.
Η γενική συμβουλή της Google, πάντως, είναι ότι οι ιδιοκτήτες ιστοχώρων θα πρέπει να συνεχίσουν να ρίχνουν το βάρος στην όσο το δυνατό καλύτερη εμπειρία χρήσης, αντί να προσπαθούν να μάθουν κάθε φορά τα τερτίπια κάθε νέας αλγοριθμικής αλλαγής στην μηχανή αναζήτησης που, μόνο για φέτος, ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει τις 500.
Πηγή: Google Webmaster Central Blog
Pingback: Η Google θα ξεκινήσει να τιμωρεί το υπερβολικό SEO