Google TV

Δυο άρθρα νωρίτερα είχαμε αναφερθεί στην πρόθεση της Google να δημιουργήσει την τηλεοπτική εμπειρία του μέλλοντος χρησιμοποιώντας ως όχημα για αυτό το YouTube. Κινούμενη στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, ανακοίνωσε πριν από δύο μέρες μια σημαντική αναβάθμιση στο λογισμικό του Google TV. Πρόκειται για αλλαγές που βασίζονται στα σχόλια που δέχτηκε η Google από τους χρήστες και αποσκοπούν στο να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την εμπειρία χρήσης του θεατή, απλοποιώντας τον χειρισμό της εφαρμογής και διευκολύνοντας τον εντοπισμό νέου περιεχομένου.

Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές που περιλαμβάνει Google TV κινούνται σε 4 διαφορετικούς άξονες:

1. Απλούστερο περιβάλλον χρήσης

Απλούστερο περιβάλλον χρήσης για το Google TV

Το περιβάλλον χρήσης της εφαρμογής έχει πλέον απλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Η αρχική οθόνη μπορεί να δεχτεί παραμετροποίηση έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί εύκολα να τοποθετήσει εκεί συντομεύσεις προς το αγαπημένο του περιεχόμενο. Επίσης, με το κουμπί “All Apps” μπορεί να δει όλες του τις συντομεύσεις, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που γνωρίζει ήδη από το Android κινητό ή tablet του.

2. Ευκολότερος εντοπισμός περιεχομένου

Εντοπισμός περιεχομένου στο Google TV

Η αναζήτηση του περιεχομένου μεταξύ των διαθέσιμων υπηρεσιών (βλ. ζωντανή τηλεόραση, Netflix, YouTube, καλωδιακά κανάλια κ.α.) έχει βελτιωθεί. Επίσης, έχει προστεθεί μια νέα εφαρμογή που ονομάζεται “TV & Movies” και επιτρέπει την εύκολη πλοήγηση σε 80.000 ταινίες και επεισόδια τηλεοπτικών σειρών που είναι διαθέσιμα από διάφορα δίκτυα. Εάν μάλιστα ο χρήστης έχει ενεργοποιήσει την επιλογή “recommendations” η εφαρμογή μπορεί ευκολότερα να προβλέψει τί θα ήθελε να δει και να του κάνει τις αντίστοιχες προτάσεις.

3. YouTube βελτιστοποιημένο για τηλεόραση

Έκδοση του YouTube ειδικά για τηλεοράσεις

Η έκδοση του YouTube για το Google TV έχει επανασχεδιαστεί ώστε να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης στην οθόνη της τηλεόρασης. Περιλαμβάνει λειτουργικές βελτιώσεις αλλά και καλύτερη συνεργασία με την αναζήτηση του Google TV, ώστε να μπορεί εύκολα ο χρήστης να μετατρέψει οποιοδήποτε θέμα σε ξεχωριστό κανάλι. 

4. Προσθήκη περισσότερων εφαρμογών

Ο εντοπισμός εφαρμογών στο Google TV

Η υπηρεσία συνδέεται με το Android Market, κάτι που επιτρέπει στους προγραμματιστές να φέρουν τις υπάρχουσες εφαρμογές τους στο Google TV ή να δημιουργήσουν εντελώς νέες, αποκλειστικά για αυτό τον σκοπό. Αρχικά ο αριθμός των διαθέσιμων εφαρμογών δεν θα είναι μεγάλων, αφού ο,τιδήποτε απαιτεί για τη χρήση του οθόνη αφής ή GPS ή λειτουργίες τηλεφώνου δεν θα εμφανίζεται. Ήδη πάντως έχουν προστεθεί επιλεγμένες εφαρμογές από 50 developers.

 

Η αναβάθμιση του Google TV θα ξεκινήσει πρώτα από τις συσκευές Sony την ερχόμενη εβδομάδα και αργότερα θα έρθει και σε αυτές της Logitech. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Google, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται υποστήριξη για νέες συσκευές από διαφορετικούς κατασκευαστές.

Πηγή: Google TV

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 30 Οκτωβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ