Αν και δεν χωρά συζήτηση ότι η εγκατάσταση του WordPress σε δικό σας server είναι προτιμότερη από ένα blog στο WordPress.com, η δεύτερη λύση ωστόσο διαθέτει αρκετές ευκολίες, καθώς έρχεται με προεγκατεστημένες μια σειρά από ενδιαφέρουσες λειτουργικότητες. Παρόλα αυτά, το Jetpack είναι ένα plugin που συγκεντρώνει μερικά από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του WordPress.com και σας επιτρέπει να τα εγκαταστήσετε εύκολα και γρήγορα στον δικό σας server.
Το Jetpack αποτελεί επίσημο plugin καθώς δημιουργήθηκε από την ίδια την Automattic, την εταιρεία στην οποία ανήκει το WordPress.com και κατά την αρχική κυκλοφορία του έρχεται με 8 δημοφιλείς λειτουργίες:
- Υποστήριξη για τη λειτουργία των Ηovercards (που σε παλιότερο άρθρο είχαμε δει πώς μπορείτε να τα ενσωματώσετε χωρίς plugin)
- Στατιστικά επισκεψιμότητας, για όσους δεν χρησιμοποιούν Google Analytics
- Ορθογραφικό έλεγχο με το After the Deadline (που όμως δεν υποστηρίζει ακόμη ελληνικά)
- Widget για το Twitter, που εμφανίζει τα τελευταία tweets ενός λογαριασμού
- Shortcodes, για δυνατότητα εύκολης ενσωμάτωσης βίντεο και άλλων πολυμέσων
- Shortlinks, συντομευμένα URL, δηλαδή, που χρησιμοποιούν το WP.me
- Κουμπί εύκολου διαμοιρασμού ενός άρθρου στα δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter αλλά και WordPress), μέσω του Sharedaddy
- Υποστήριξη για το LaTeX, της γλώσσας που επιτρέπει την εισαγωγή μαθηματικών εξισώσεων και πράξεων με τη σωστή τους μορφοποίηση
Ασφαλώς, η καλύτερη πρακτική θα ήταν να εγκαταστήσετε ξεχωριστά μόνο όσα χαρακτηριστικά χρειαζόσαστε και αν είναι δυνατό μάλιστα αποφεύγοντας όσο μπορείτε τα πολλά plugins. Παρόλα αυτά, το Jetpack ενδέχεται να σας βολέψει σε περίπτωση που έχετε μόλις μεταφέρει ένα blog από το WordPress.com σε δικό σας server, διευκολύνοντας σε μεγάλο βαθμό την προσαρμογή σας.
Το Jetpack είναι διαθέσιμο για κατέβασμα στη διεύθυνση jetpack.me και μπορεί να εγκατασταθεί σε WordPress 3.0.5 ή μεγαλύτερο, ακριβώς όπως και οποιοδήποτε άλλο πρόσθετο. Μετά την εγκατάστασή του θα χρειαστεί να συνδεθείτε σε αυτό μέσω του λογαριασμού σας στο WordPress.com (εάν δεν έχετε μπορείτε να δημιουργήσετε επιτόπου).
Το Jetpack αυτό καθαυτό διατίθεται εντελώς δωρεάν, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις 8 προαναφερθείσες λειτουργίες του. Στο μέλλον ωστόσο θα προστεθούν σε αυτό επιπλέον χαρακτηριστικά, κάποια από τα οποία δεν αποκλείεται να απαιτούν πληρωμή για να λειτουργήσουν.
Pingback: Wordpress και Gravatar φέρνουν υποστήριξη για τη Retina
Pingback: Wordpress για Android 2.2 με επιλεγμένες εικόνες και καλύτερα στατιστικά