Στα εμπορικά προγράμματα η κατάσταση των διαφόρων εκδόσεων είναι αρκετά ξεκάθαρη, αφού το όνομα και ένας αριθμός αρκούν για να τα προσδιορίσουν. Στα open source ωστόσο επικρατούν τελείως διαφορετικά δεδομένα: για νομικούς ή εμπορικούς λόγους ή ακόμη κι επειδή κάποιοι προγραμματιστές δεν συμφωνούν με την πορεία που έχει πάρει ένα πρόγραμμα, η δημιουργία παρακλαδιών (forks) είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο.

Ειδικά στην περίπτωση των διανομών Linux η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο, κι ευτυχώς που υπάρχει το Linux distro timeline για να βάλει τάξη στο χάος.

image

Το Linux distro timeline δεν είναι τίποτα άλλο από ένα αρχείο SVG που παρουσιάζει την ιστορία όλων των διανομών Linux, από το 1992 έως σήμερα. Δημιουργήθηκε από τους A. Lundqvist και D. Rodic και το ότι είναι SVG επιτρέπει τον εύκολο εντοπισμό των ονομάτων των διανομών μέσω του ctrl+F στον browser.

Για την δημιουργία του ο Rodic ανέπτυξε το πρόγραμμα gnuclad cladogram generator, το οποίο εννοείται πως είναι κι αυτό open source.

» Επισκεφθείτε το Linux distro timeline

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 3 Νοεμβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ