Gmail

Το νέο περιβάλλον χρήσης του Gmail, που η Google είχε αποκαλύψει κατά λάθος πριν από 10 μέρες με βίντεο που διέρρευσε πριν την ώρα του, είναι πλέον και επίσημα γεγονός. Οι αλλαγές είναι αυτές ακριβώς που είχαμε αναφέρει και στο προηγούμενο άρθρο, μόνο που τώρα περιγράφονται και επίσημα από την ίδια τη Google και συνοδεύονται, φυσικά, από το απαραίτητο (και καθ’ όλα νόμιμο αυτή τη φορά) βίντεο. 

Gmail at iStockPhoto

Πιο συγκεκριμένα, το νέο περιβάλλον του Gmail, που βασίζεται αισθητικά στο θέμα που είχε ήδη κυκλοφορήσει από τον περασμένο Ιούλιο, περιλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Βελτιωμένος μηχανισμός συζητήσεων. Οι συζητήσεις (conversations) έχουν επανασχεδιαστεί τελείως με σκοπό να γίνουν πιο «κοινωνικές». Για αυτό το σκοπό, τα avatars των χρηστών έχουν γίνει πιο μεγάλα ενώ είναι πιο εύκολη η πλοήγηση στα προηγούμενα και επόμενα μηνύματα. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη παρατηρητικότητα για να προσέξει κανείς πως θυμίζουν πλέον αρκετά Google+.

Gmail: Βελτιωμένος μηχανισμός συζητήσεων

  • Ρευστό (responsive) περιβάλλον χρήσης. Αναγνωρίζοντας πως οι χρήστες μπορεί να ανοίγουν το Gmail τους από διαφορετικές συσκευές και οθόνες, η Google φρόντισε να προσαρμόζει αυτόματα τις διαστάσεις της σελίδας ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης του χρήστη. Επιπλέον του δίνει την επιλογή να ρυθμίσει την πυκνότητα μεταξύ των διαφόρων στοιχείων. Στο ίδιο πνεύμα, ο χρήστης μπορεί να αυξομοιώσει το μέγεθος των διαφόρων στοιχείων που αποτελούν τη σελίδα, ανάλογα με το πόση πληροφορία θέλει να εμφανίζεται στο καθένα.

Gmail: Ρευστό (responsive) περιβάλλον χρήσης

  • Θέματα υψηλής ανάλυσης. Η σελίδα επιλογής θεμάτων έχει επανασχεδιαστεί εντελώς, φέρνοντας φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από το iStockphoto, με τις οποίες μπορείτε να ντύσετε το περιβάλλον χρήσης του Gmail σας.

Gmail: Θέματα υψηλής ανάλυσης

  • Πιο έξυπνη πλοήγηση. Η πλοήγηση στα αριστερά έχει βελτιωθεί τόσο σε θέματα χρηστικότητας όσο και στον βαθμό με τον οποίο μπορεί να παραμετροποιηθεί. Πλέον μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος των διαφόρων περιοχών της αριστερής στήλης, να κρύψετε τελείως το chat ή να πλοηγηθείτε στα e-mail σας χρησιμοποιώντας μόνο το πληκτρολόγιο.

Gmail: Πιο έξυπνη πλοήγηση

  • Βελτιωμένη αναζήτηση. Η αναζήτηση πλέον περιλαμβάνει φίλτρα και πεδία για τον καλύτερο περιορισμό των αποτελεσμάτων, ενώ ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει εύκολα τα δικά του φίλτρα με μερικά μόνο κλικ.

Gmail: Βελτιωμένη αναζήτηση

Οι αλλαγές αναμένεται να ενεργοποιηθούν σταδιακά στους χρήστες σύντομα, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα κάνει την εμφάνισή του ένα κουμπί “Switch to the new look” που θα επιτρέπει στους πιο βιαστικούς να κάνουν άμεσα την μετάβαση.

Πηγή: Gmail Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 1 Νοεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ