Το δωρεάν και ανοιχτό λογισμικό εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο και χρησιμοποιείται πλέον ευρέως όχι μόνο από οικιακούς χρήστες αλλά και από επιχειρήσεις, και ο λόγος δεν έχει να κάνει μόνο με το προφανές γεγονός ότι προσφέρεται δωρεάν. Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της εταιρείας Coverity, που έλεγξε την ποιότητα δημοφιλών εφαρμογών, ανοιχτών και κλειστών (proprietary) για το 2011, προκύπτει ότι ο κώδικας του open source λογισμικού περιλαμβάνει λιγότερα λάθη σε σχέση με αυτόν του proprietary.
Συγκεκριμένα, η ανάλυση της Coverity για το 2011 περιελάμβανε πάνω από 37 εκατομμύρια γραμμές open source και περισσότερες από 300 εκατομμύρια γραμμές κλειστού κώδικα, από ένα ανώνυμο δείγμα χρηστών της εταιρείας.
Σύμφωνα με τα ευρήματά της, ο μέσος όρος γραμμών κώδικα για μια proprietary εφαρμογή ανέρχεται στα 7,5 εκ., με τον μέσο όρο ελαττωμάτων ανά χίλιες σειρές να βρίσκεται στο 0,64. Αντίστοιχα, οι open source εφαρμογές έχουν μέσο μέγεθος τις 832.000 γραμμές κώδικα με την αντίστοιχη πυκνότητα λαθών ανά 1000 σειρές να βρίσκεται στο 0,45.
Στις περιπτώσεις που οι βάσεις είχαν παρόμοιο μέγεθος, η ποιότητα του κώδικα μεταξύ των δύο πλευρών ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα. Για παράδειγμα, το Linux 2.6, ένα έργο μεγέθους 7 εκ. γραμμών κώδικα είχε πυκνότητα ελαττωμάτων στο 0,62. Σε δύο εφαρμογές όπου μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση, η επίδοση της PHP 5.3 έφτανε το 0.20, ενώ PostgreSQL 9.1 το 0.21.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ετήσιες αναφορές της Coverity ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 2006 σε συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Πηγή: cio.com
Πιο σωστός ο open source κώδικας σε σχέση με τον κλειστό http://t.co/bQ7JRNzG #OpenSource #Linux