Για όσους δεν το γνωρίζουν, το MS Visio είναι ένα από τα δημοφιλέστερα εργαλεία για τη δημιουργία διαγραμμάτων και αποτελεί ένα από τα πολύ καλά προγράμματα της Microsoft. Μια σημαντική όμως έλλειψη που σίγουρα έχουν συναντήσει κυρίως όσοι το χρησιμοποιούν για τον σχεδιασμό mockups και wireframes δικτυακών εφαρμογών, είναι το ότι δεν υποστηρίζει το pixel ως μονάδα μέτρησης.

Παρόλα αυτά, υπάρχει μια ρύθμιση που μπορεί, πλαγίως, να δώσει λύση στο πρόβλημα και περιλαμβάνει δύο απλά βήματα:

  • Βήμα 1: Πηγαίνετε File / Page setup και επιλέξτε την καρτέλα “Page properties”. Εκεί, στο πεδίο “Measurement units” επιλέξτε “Picas” και πατήστε “Apply”.

  • Βήμα 2: Στο ίδιο παράθυρο, πηγαίνετε στην καρτέλα “Drawing scale”. Επιλέξτε το “Custom scale” και ορίστε την αναλογία (ratio) στο 1p = 16 p. Αυτό ήταν! Πατήστε ΟΚ και θα δείτε ότι ο χάρακας (ruler) του visio πρακτικά, πλέον, χρησιμοποιεί ως μονάδα μέτρησης το pixel.


Σημείωση: για να ορίσετε το μέγεθος της σελίδας, πηγαίνετε στην καρτέλα Drawing scale του Page setup, στο πεδίο Page size και όχι στην καρτέλα Page size, καθώς από εκεί δεν τηρούνται οι αναλογίες.

Προσοχή! Μην το επιχειρήσετε σε έγγραφο που ήδη περιέχει δεδομένα, καθώς θα κάνει άνω-κάτω τα μεγέθη τους και θα χρειαστεί να τα ξαναφτιάξετε.
Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε τη ρύθμιση σε ήδη υπάρχον έγγραφο, προτείνω να δημιουργήσετε πρώτα ένα νέο έγγραφο, να ρυθμίσετε τα pixels και στη συνέχεια να αντιγράψετε εκεί με copy / paste τα περιεχόμενα που θέλετε.

Γιατί η ρύθμιση αυτή λειτουργεί: Κάθε ίντσα έχει 6 picas. Ορίζοντας την αναλογία στο 1:16, το Visio εμφανίζει το διάγραμμα με 96 picas ανά ίντσα, που είναι η ίδια αναλογία που χρησιμοποιούν και τα Windows σε pixels (96 pixels ανά ίντσα). Πρακτικά, θα μπορούσατε να κάνετε αυτή τη ρύθμιση και με οποιαδήποτε άλλη μονάδα μέτρησης, εφόσον γνωρίζετε τη σχετική αναλογία σε ίντσες.

Πηγή: http://complexdiagrams.com/2008/06/01/pixel-rulers-in-visio/

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 23 Μαΐου 2009. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ