Μια αρκετά ενδιαφέρουσα υπηρεσία που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ολόκληρα βιβλία και να τα δημοσιεύσετε online άνοιξε πρόσφατα τις πύλες της στο κοινό. Πρόκειται για το PressBooks, που είναι στημένο σε WordPress και αξιοποιεί την λειτουργία του custom post types για να σας δώσει τη δυνατότητα να συγγράψετε κεφάλαιο-κεφάλαιο ένα ολόκληρο βιβλίο. Πέρα από αυτά, όμως, σας επιτρέπει να προσκαλέσετε και άλλους για να βοηθήσουν στη συγγραφή, αλλά και να εξάγετε το τελικό αποτέλεσμα σε διάφορες μορφές κατάλληλες για ηλεκτρονικούς αναγνώστες.

Μετά την εγγραφή σας στην υπηρεσία έχετε το δικαίωμα να δημιουργήσετε ένα ή περισσότερα βιβλία, κάθε ένα από τα οποία αποκτά τη δική του διεύθυνση της μορφής tovivliosas.pressbooks.com. Από προεπιλογή το βιβλίο είναι ιδιωτικό, ώστε να μπορείτε να το δείτε μόνο εσείς και οι συνεργάτες τους οποίους μπορεί να προσκαλέσετε για να σας βοηθήσουν.

Επίσης, το βιβλίο μπορεί να πάρει όλα τα απαραίτητα μεταδεδομένα όπως τίτλο, υπότιτλο, συγγραφέα, εκδότη, ημερομηνία έκδοσης κ.α., ενώ υποστηρίζεται ακόμη και η δυνατότητα προσθήκης εξωφύλλου – προς το παρόν, όμως, μόνο για την μπροστινή όψη.

PressBook

Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει έστω και λίγο το WordPress δεν θα έχουν πρόβλημα να πλοηγηθούν στο περιβάλλον χρήσης του Pressbooks, το οποίο πάντως έχει απογυμνωθεί από κάθε περιττό στοιχείο, κρατώντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα για τον σκοπό που καλείται να εξυπηρετήσει.

Η προσθήκη των νέων κεφαλαίων είναι, ουσιαστικά, η αντίστοιχη διαδικασία της δημιουργίας νέου άρθρου σε ένα blog, ενώ υποστηρίζεται, φυσικά, και η δυνατότητα του «απερίσπαστου γραψίματος» (distraction-free writing) που εισήγαγε το WordPress 3.2, και που στην προκειμένη περίπτωση αποκτά μεγαλύτερη αξία από ότι συνήθως. Ο χρήστης μπορεί να αλλάξει την σειρά των κεφαλαίων με απλό drag and drop και να τα οργανώσει σε επιμέρους ενότητες. Αυτό που φαίνεται να απουσιάζει, πάντως, σε αυτή τη φάση είναι η υποστήριξη αυτόματης δημιουργίας περιεχομένων, κάτι που δίχως αμφιβολία θα ήταν σημαντικό χαρακτηριστικό.

Η εξαγωγή του βιβλίου μπορεί να γίνει σε μορφή ePub, PDF, ICML (για εισαγωγή στο Adobe InDesign) και Wikibook XML. Στα σχέδια των ανθρώπων του PressBooks βρίσκεται η προσθήκη υποστήριξης επιπλέον προτύπων αλλά και διαφορετικών επιλογών ως προς τη μορφοποίηση. Επίσης, το βιβλίο αποκτά και website, όπου οι αναγνώστες σας θα μπορούν να το διαβάσουν online (εάν, φυσικά, αποφασίσετε να το επιτρέψετε).

PressBook

Αν και ακόμη βρίσκεται σε beta φάση, το PressBooks δείχνει αρκετά υποσχόμενη υπηρεσία, που στοχεύει σε δύο πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες κοινού: σε εκδότες που θέλουν να οργανώσουν καλύτερα την διαδικασία με την οποία αντλούν το περιεχόμενο από τους διάφορους συγγραφείς αλλά και σε συγγραφείς που θα ήθελαν να δημοσιεύσουν μόνοι τους τα βιβλία τους χωρίς κανένα κόστος.

Πηγή: WPCandy

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 25 Νοεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ