Το TrueCrypt είναι ένα από τα λίγα αξιόπιστα και ταυτόχρονα ισχυρά δωρεάν προγράμματα για την κρυπτογράφηση δεδομένων. Το πρόγραμμα σας δίνει τη δυνατότητα να να προστατεύσετε τα αρχεία σας με κωδικό, χρησιμοποιώντας ισχυρότατες μεθόδους κρυπτογράφησης που καθιστούν την παραβίασή τους πρακτικά αδύνατη (τουλάχιστον από τους κοινούς θνητούς). Επιπλέον, το TrueCrypt είναι cross-platform, open source, ενώ διαθέτει ακόμα δυνατότητα portable εγκατάστασης.

image

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το TrueCrypt είναι ο εξής: Αρχικά σας ζητά να δημιουργήσετε έναν εικονικό σκληρό δίσκο στον υπολογιστή σας, η προσπέλαση του οποίου γίνεται μόνο μέσω του προγράμματος και αφού εισαχθεί ο ειδικός κωδικός που έχετε επιλέξει. Ο δίσκος μπορεί να δημιουργηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του υπολογιστή σας, ακόμα και μέσα σε έναν απλό φάκελο. Παίρνει μάλιστα την κατάληξη .tc ώστε ακόμη κι αν τον δει κανείς, το πιθανότερο θα είναι να τον περάσει για κάποιο άγνωστο αρχείο συστήματος.

Όταν ο δίσκος είναι ξεκλειδωμένος συμπεριφέρεται όπως και οποιοσδήποτε φάκελος: μπορείτε να αντιγράψετε, να επεξεργαστείτε και να διαγράψετε οποιοδήποτε αρχείο περιλαμβάνει. Η κρυπτογράφηση είναι απόλυτα διάφανη, αυτόματη και πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο (on-the-fly).

Από άποψη ασφάλειας το TrueCrypt είναι εξαιρετικό, αφού το κλείδωμά του είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Καλό είναι βέβαια να έχετε υπόψη σας πως ακριβώς για αυτό το λόγο θα πρέπει να προσέχετε ώστε να μην χάσετε τον κωδικό, αφού σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να κλειδωθείτε έξω από τον φάκελο χωρίς δυνατότητα παραβίασής του.

Επίσης, πριν ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το TrueCrypt για πρώτη φορά, καλό θα είναι να κάνετε προηγουμένως μια δοκιμή σε άσχετα αρχεία ώστε να εξοικειωθείτε με τη λογική του.

Το TrueCrypt είναι δωρεάν, τρέχει σε όλα τα λειτουργικά συστήματα (Windows, Linux, Mac) και μπορείτε να το κατεβάσετε από το www.truecrypt.org.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 5 Νοεμβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ