Ubuntu

Με ένα ανανεωμένο και πιο ώριμο Unity αλλά και αρκετές νέες λειτουργίες και βελτιώσεις, η Canonical έθεσε στη διάθεση του κοινού το Ubuntu 11.10 με την κωδική ονομασία Oneiric Ocelot. Εκτός από τις αισθητικές βελτιώσεις το Ubuntu 11.10 έρχεται με μερικές νέες προεπιλεγμένες εφαρμογές, ενώ οι δημιουργοί του υπόσχονται επίσης καλύτερες επιδόσεις προσπαθώντας να προσελκύσουν όσο το δυνατό περισσότερους οικιακούς χρήστες που δεν είναι απαραίτητο να έχουν προηγούμενη εμπειρία με διανομές Linux.

image

Ως προς το αισθητικό κομμάτι, από τα πρώτα πράγματα που προσέχει ο χρήστης είναι μια νέα οθόνη σύνδεσης με την ονομασία LightDM, ρετουσαρισμένα τα δύο βασικά θέματα (Ambiance και Radiance) αλλά και ένα ανανεωμένο Unity, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά, με ταχύτερους χρόνους εκκίνησης και νέες επιλογές στο φιλτράρισμα των αναζητήσεων. Επίσης, έχουν προστεθεί 14 νέα wallpapers υψηλής ανάλυσης.

image

Όσον αφορά στο λογισμικό που έρχεται προεγκατεστημένο, εκεί ο Firefox παραμένει ο βασικός browser ενώ το Thunderbird αντικαθιστά το Evolution ως ο προεπιλεγμένος e-mail client. Το LibreOffice αποτελεί τη σουίτα γραφείου της διανομής, ενώ το Shotwell photo manager χρησιμοποιείται για την βασική επεξεργασία φωτογραφιών αλλά και διαμοιρασμό στους σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Flickr.

image

Πλήρως ανανεωμένο είναι και το Gwibber, η εφαρμογή που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του Twitter και την διαχείριση του Facebook, ενώ για τις ανάγκες λήψης αντιγράφων ασφαλείας, προεγκατεστημένο έρχεται το Deja Dup, που δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσής σε ξεχωριστό partition, διαφορετικό σκληρό ή ακόμη και στο Ubuntu One (η cloud εφαρμογή του Ubuntu που θυμίζει Dropbox).

Βελτιωμένο εμφανίζεται επίσης το Ubuntu Software Centre 5.0 μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να εντοπίσει και να εγκαταστήσει νέες εφαρμογές, ενώ ενδιαφέρουσα ακούγεται η δυνατότητα του One Conf που επιτρέπει τον συγχρονισμό των εγκατεστημένων εφαρμογών μεταξύ διαφορετικών υπολογιστών.

image

Σύμφωνα με το OMG!Ubuntu! η νέα έκδοση της διανομής είναι βελτιωμένη σε ότι αφορά την απόκριση και την εμπειρία χρήσης χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερα ισχυρά μηχανήματα, υστερεί ωστόσο στον χρόνο εκκίνησης που έχει αυξηθεί οριακά (γύρω στα 15-25 δευτερόλεπτα για ένα μέτριων δυνατοτήτων μηχάνημα). Επίσης, ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αφορά την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας που εξαντλεί πολύ γρήγορα την μπαταρία και οφείλεται σε πρόβλημα του πυρήνα Linux (kernel) που χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη διανομή.

Μπορείτε να κατεβάσετε το Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot για να το εγκαταστήσετε ή να το δοκιμάσετε με τη μορφή Live CD / USB stick ή, αν προτιμάτε, να πάρετε προηγουμένως μια γεύση του περιβάλλοντός του σε ένα εντυπωσιακό online demo.

Πηγή: ΟΜG!Ubuntu!

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 13 Οκτωβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ