example1 Το VUE (Visual Understanding Environment) είναι ένα open source πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης που ανήκει στην κατηγορία των εφαρμογών “mind mapping”. Ο όρος σε ελεύθερη απόδοση περιγράφει την «χαρτογράφηση» ιδεών και σκέψεων μέσω της εικονοποίησής τους και της αποτύπωσης των μεταξύ τους σχέσεων.

Θα φανεί χρήσιμο σε όσους ψάχνουν τρόπους να οργανώσουν πληροφορίες διαφορετικών τύπων που σχετίζονται μεταξύ τους με πολύπλοκο, μη ιεραρχικό τρόπο, όπου τα σχεδιαστικά προγράμματα τύπου MS Visio δεν τους καλύπτουν πλήρως.

Το VUE θυμίζει αρκετά το Compendium, έχοντας όμως το πλεονέκτημα ότι είναι πιο εύκολο στην εκμάθηση και περισσότερο έτοιμο για χρήση σε «πραγματικές» συνθήκες. Ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του VUE περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Εύκολη δημιουργία χαρτών περιεχομένου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαλεία που διευκολύνουν τη εκ του μηδενός δημιουργία ενός χάρτη περιεχομένων και των μεταξύ τους διασυνδέσεων και σχέσεων. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σχεδιάσετε τους κόμβους (nodes) και να τους ενώσετε όπου χρειάζεται. Σημαντικό είναι επίσης το ότι μπορείτε να τοποθετήσετε τον έναν κόμβο μέσα σε έναν άλλο.
  • Δυναμική εισαγωγή περιεχομένων. Οι χάρτες σας έχουν τη δυνατότητα να δεχτούν δυναμικά δεδομένα, που μπορεί να προέρχονται από RSS feeds, αρχεία CVS και άλλες πηγές. Επίσης, μπορείτε να συνδέσετε διαφόρων ειδών περιεχόμενα, όπως συνδέσμους και πολυμέσα.
  • Θεματικός χαρακτηρισμός και σημασιολογική ανάλυση. Πρόκειται για τη δυνατότητα να ορίσετε λέξεις-κλειδιά για κάθε κόμβο (έννοια) ή σχέση (βέλος). Επίσης, το VUE μπορεί να αναλύσει τα περιεχόμενα και να εξάγει αυτόματα τα μεταδεδομένα (λέξεις – κλειδιά) που τα περιγράφουν. Το «πακέτο» των όρων (οντολογία) που θα δημιουργήσετε μπορεί να  εξαχθεί και να χρησιμοποιηθεί σε άλλο χάρτη.
  • Δυνατότητα αναζήτησης. Όλα τα περιεχόμενα του χάρτη που δημιουργήσατε είναι πλήρως αναζητήσιμα. 
  • Δημιουργία παρουσιάσεων. Πέρα από εργαλείο χαρτογράφησης ιδεών, το VUE περιλαμβάνει και μηχανισμό διαδραστικής παρουσίασής τους. Χρησιμοποιώντας τα “pathways” μπορείτε να δημιουργήσετε γραμμικές ή μη οθόνες παρουσίασης και δεν χρειάζεται να μεταφέρετε τη δουλειά σας σε άλλο πρόγραμμα (π.χ. powerpoint) για αυτή τη δουλειά.

mapexample2example3 example1

Γενικά το VUE πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα, αρκετά εύκολο ώστε να το χρησιμοποιήσετε αμέσως χωρίς μεγάλη προσπάθεια, αλλά και με πολλές κρυμμένες δυνατότητες που σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε με τον καιρό. Η έκδοση 3.0 που δοκίμασα εμφάνισε κάποια προβληματάκια με τον χειρισμό των διαφόρων μενού (ορισμένες επιλογές δεν ανοίγουν πάντα με το πρώτο κλικ), ωστόσο οι γενικές εντυπώσεις είναι σίγουρα καλές. Όσοι χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα προγράμματα αξίζει να το δοκιμάσουν.

Το VUE είναι φτιαγμένο σε Java, που σημαίνει πως είναι cross platform – διαθέτει δηλαδή εκδόσεις τόσο για Windows όσο και για Linux και Mac, διαθέτει εξελληνισμένο περιβάλλον και για να σας επιτραπεί το κατέβασμα απαιτείται δωρεάν εγγραφή.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://vue.tufts.edu/

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 24 Μαΐου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

4 thoughts on “VUE: Χαρτογράφηση σκέψεων και ιδεών με δυνατότητα σημασιολογικής ανάλυσης και παρουσίασής τους

  1. To Mind Manager δεν το έχω χρησιμποιήσει… Έχω ακούσει θετικά σχόλια, αλλά επειδή δεν είναι δωρεάν δεν έχω ασχοληθεί. Το VUE μια φορά το χρειάστηκα για σοβαρή χρήση (για δουλειά δηλαδή και όχι για απλές δοκιμές) και με άφησε ικανοποιημένο.

Comments are closed.