Μπορεί οι ρίζες του internet να φτάνουν πίσω στη δεκαετία του 1960, ωστόσο ήταν στη 1 Ιανουαρίου 1983 που έγινε το καθοριστικό βήμα για την γέννηση του γνωστού μας διαδικτύου. Κι αυτό γιατί τότε το πρωτόκολλο TCP/IP αντικατέστησε το NCP, σηματοδοτώντας την εξέλιξη του δικτύου ARPANET, που υπήρχε μέχρι τότε, στο διαδίκτυο όπως το ξέρουμε σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρωτόκολλο TCP/IP είχε προταθεί για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 70’ από τους  Μπομπ Καν (Bob Kahn) και Βιντ Σερφ (Vint Cerf). Τα αρχικά του σημαίνουν Transmission Control Program/Internet Protocol (Πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης και πρωτόκολλο του Internet) και αποτελεί μια συλλογή πρωτοκόλλων επικοινωνίας στα οποία βασίζεται το Διαδίκτυο αλλά και μεγάλο ποσοστό των εμπορικών δικτύων.

Όπως εξηγεί ο ίδιος ο Βιντ Σερφ, που σήμερα εργάζεται στη Google, το TCP αναπτύχθηκε για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης κοινού προτύπου, που εμπόδιζε την επικοινωνία (βλ. ανταλλαγή πακέτων) μεταξύ διαφορετικών δικτύων. Αργότερα, για την καλύτερη διαχείρηση της μετάδοσης δεδομένων (συμπεριλαμβανομένου του ήχου) σε πραγματικό χρόνο, το TCP χωρίστηκε σε δύο μέρη, με το δεύτερο να ονομάζεται Internet Protocol ή IP. Ο συνδυασμός των δύο πρωτοκόλλων διαμόρφωσε, τελικά, το TCP/IP.

Το TCP/IP δοκιμάστηκε στους τρεις διαφορετικούς τύπους δικτύων που ανέπτυξε η DARPA και τελικά ανακηρύχθηκε σε νέο πρότυπο. Το 1981 δημοσιεύθηκε το σχέδιο μετάβασης των 400 host του ARPANET από το παλαιότερο NCP στο TCP/IP, με την καταληκτική ημερομηνία να είναι αυτή της 1 Ιανουαρίου 1983, μετά την οποία όσοι host δεν είχαν αλλάξει θα αποκλειόταν από το δίκτυο.

«Όταν η μέρα ήρθε, μπορώ να πω ότι το κύριο συναίσθημα ήταν η ανακούφιση», αναφέρει ο Σερφ, που θυμάται πως «δεν υπήρχαν μεγάλοι πανηγυρισμοί – δεν μπορώ ούτε καν να βρω μια φωτογραφία». Το μόνο ντοκουμέντο της εποχής ήταν το σήμα που έγραφε «Επιβίωσα από την μετάβαση στο TCP/IP» και φοριόνταν από όσους τα είχαν καταφέρει.

tcptransitionbutton[1]

 

Παρόλα αυτά, κοιτάζοντας πίσω και γνωρίζοντας πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα, ο Σερφ αναγνωρίζει ότι «ήταν προφανές πως επρόκειτο για ένα μνημειώδες συμβάν. Εκείνη τη μέρα γεννήθηκε το λειτουργικό διαδίκτυο. Το TCP/IP έγινε δεκτό ως διεθνές πρότυπο και σήμερα υποστηρίζει ολόκληρο το διαδίκτυο».

Όσο για το κατά πόσο αυτός και ο Καν φαντάζονταν το τί θα ακολουθούσε, ο Σερφ αναγνωρίζει πως ούτε στα όνειρά τους δεν μπορούσαν να προσδοκούν σε μια τέτοια εξέλιξη: «Πέρασαν σχεδόν 40 χρόνια από τότε που ο Μπομπ κι εγώ γράψαμε την πρότασή μας και μπορώ να σας βεβαιώσω πως ενώ είχαμε υψηλές προσδοκίες, δεν τολμούσαμε να υποψιαστούμε ότι θα μετατρεπόταν στην παγκόσμια πλατφόρμα στην οποία εξελίχθηκε».

Πηγή: Google Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 2 Ιανουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ