Το Νοέμβριο του 2011 πραγματοποιήθηκε η σύλληψη της ομάδας που βρισκόταν πίσω από το DNSChanger, μια σειρά κακόβουλων εφαρμογών που ανακατεύθυναν σιωπηλά τους υπολογιστές που προσέβαλλαν σε δικούς τους DNS Servers. Με την σύλληψη των εγκληματιών εκδόθηκε δικαστική εντολή μέσω της οποίας οι κακόβουλοι DNS Servers αντικαταστάθηκαν από νόμιμους, προκειμένου να διατηρήσουν online τις εκατοντάδες χιλιάδες των χρηστών που είχαν προσβληθεί.

Τον συντονισμό της προσπάθειας έχει αναλάβει μια ομάδα ονόματι DNS Changer Working Group (DCWG), η οποία θα τερματίσει τη λειτουργία των servers όταν λήξει η δικαστική εντολή, κάτι που θα συμβεί στις 9 Ιουλίου του 2012. Ως συνέπεια αυτού, όσοι χρήστες δεν έχουν διορθώσει στο μεταξύ το πρόβλημα στον υπολογιστή τους, θα χάσουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο.


DNS Malware

Για να βοηθήσει την κατάσταση, το Cloudflare ανακοίνωσε την διάθεση του DNS Changer Detector, μιας εφαρμογής που οι χρήστες της υπηρεσίας μπορούν να ενεργοποιήσουν προκειμένου να ενημερώσουν τους επισκέπτες τους, σε περίπτωση που έχουν προσβληθεί από το DNS Changer χωρίς να το γνωρίζουν.

Η ενεργοποίηση της εφαρμογής μπορεί να γίνει από αυτήν τη σελίδα, όπου μπορείτε να επιλέξετε τους ιστοχώρους στους οποίους θέλετε να την εγκαταστήσετε. Σύμφωνα με το Cloudflare, το DNS Changer Detector δεν έχει επιπτώσεις στην ταχύτητα του ιστοχώρου σας, ενώ η εφαρμογή απενεργοποιείται αυτόματα όταν η DCWG κλείσει τους DNS Servers της.

Το Freeweird χρησιμοποιεί το Cloudflare και έχει ήδη ενεργοποιήσει την εφαρμογή, οπότε αν ανησυχείτε για το ενδεχόμενο κάποιος υπολογιστής σας να έχει προσβληθεί από το DNS Changer, μπορείτε απλά να επισκεφτείτε το www.freeweird.com και να προσέξτε εάν στο επάνω μέρος της οθόνης σας εμφανιστεί μια ειδοποίηση σαν κι αυτή της παρακάτω εικόνας:

DNS Changer Detector

Εάν, αντίθετα, δεν δείτε τίποτα, τότε σημαίνει πως ο υπολογιστής σας είναι ασφαλής (τουλάχιστον από το συγκεκριμένο malware). Περισσότερες πληροφορίες για το DNS Changer μπορείτε να βρείτε στην σχετική σελίδα που του έχει αφιερώσει το FBI.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 9 Μαΐου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

5 thoughts on “Πώς χιλιάδες υπολογιστές μπορεί να μείνουν χωρίς internet στις 9 Ιουλίου

  1. mounikaligrafia (@mounikaligrafi1) commented on Freeweird:

    ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΕΡΤ @baphometx Πώς χιλιάδες υπολογιστές μπορεί να μείνουν χωρίς internet στις 9 Ιουλίουhttp://t.co/gCJSevDN

  2. Pingback: Ειδοποιήσεις για τα θύματα του DNSChanger ετοιμάζει η Google

  3. Pingback: Και το Facebook στη μάχη κατά του DNSChanger

  4. Pingback: Αύριο η μέρα της κρίσης για τα θύματα του DNSChanger

Comments are closed.