Σε παλαιότερο άρθρο είχαμε αναφερθεί στον κίνδυνο που διατρέχουν χιλιάδες υπολογιστές ανά τον κόσμο να μείνουν χωρίς internet στις 9 Ιουλίου εξαιτίας του DNSChanger, που μπορεί να έπαψε να αποτελεί απειλή από το περασμένο φθινόπωρο, εξακολουθει ωστόσο να αφήνει τα ίχνη του σε χιλιάδες υπολογιστές ανυποψίαστων χρηστών. Για το λόγο αυτό και θέλοντας να εμποδίσει τις μαζικές αποσυνδέσεις, η Google αποφάσισε να αναλάβει το έργο της ενημέρωσης όσων έχουν προσβληθεί.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι χρήστες επισκέπτονται κάποια από τις πολλές υπηρεσίες της Google μέσω μολυσμένου υπολογιστή θα βλέπουν σχετικό προειδοποιητικό μήνυμα. Το θετικό είναι ότι το μήνυμα θα εμφανίζεται στην μητρική γλώσσα του χρήστη, κάτι που βοηθάει σημαντικά την κατάσταση αν αναλογιστούμε ότι μόνο οι μισοί από τους 500.000 προσβεβλημένους χρήστες εκτιμάται ότι έχουν την αγγλική ως μητρική τους γλώσσα.

Οι δημιουργοί του DNSChanger, που ανακατεύθυναν σιωπηλά σε δικούς τους DNS Servers τους υπολογιστές που προσέβαλλαν, συνελλήφθησαν τον Νοέμβριο του 2011. Τότε ήταν που εκδόθηκε δικαστική εντολή μέσω της οποίας οι κακόβουλοι DNS Servers αντικαταστάθηκαν από νόμιμους, προκειμένου να διατηρήσουν online τις εκατοντάδες χιλιάδες των χρηστών που είχαν προσβληθεί.

Καθώς όμως η δικαστική εντολή λήγει στις 9 Ιουλίου του 2012, οι servers θα τερματίσουν τη λειτουργία τους και όσοι χρήστες δεν έχουν διορθώσει στο μεταξύ το πρόβλημα, θα χάσουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ας σημειωθεί πάντως πως εάν είσαστε τακτικοί αναγνώστες του Freeweird το πιθανότερο είναι να μην έχετε πρόβλημα, αφού ήδη από τις αρχές Μαΐου έχει ενσωματωθεί στο website ειδοποίηση αντίστοιχη με αυτή που ετοιμάζει η Google.

Πηγή: ars technica

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 29 Μαΐου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Ειδοποιήσεις για τα θύματα του DNSChanger ετοιμάζει η Google

  1. Pingback: Και το Facebook στη μάχη κατά του DNSChanger

Comments are closed.