Πριν από δύο μήνες είχαμε αναφερθεί στο DNSChanger, το κακόβουλο λογισμικό που, παρόλο που έχει πάψει να αποτελεί απειλή από το φθινόπωρο του 2011, ενδέχεται στις 9 Ιουλίου να «κόψει» την σύνδεση στο διαδίκτυο σε χιλιάδες χρήστες ανά τον κόσμο.

Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει το θέμα, ας επαναλάβουμε, συνοπτικά, πως το Νοέμβριο του 2011 πραγματοποιήθηκε η σύλληψη της ομάδας που δημιούργησε το DNSChanger, του κακόβουλου λογισμικού που ανακατεύθυνε σιωπηλά τους υπολογιστές που προσέβαλλε σε δικούς του DNS Servers. Με την σύλληψη των εγκληματιών εκδόθηκε δικαστική εντολή μέσω της οποίας οι κακόβουλοι DNS Servers αντικαταστάθηκαν από νόμιμους, προκειμένου να διατηρήσουν online τις εκατοντάδες χιλιάδες των χρηστών που είχαν προσβληθεί.

Τον συντονισμό της προσπάθειας έχει αναλάβει το DNS Changer Working Group (DCWG), που όμως θα τερματίσει τη λειτουργία των servers όταν λήξει η δικαστική εντολή, κάτι που θα συμβεί στις 9 Ιουλίου του 2012 (δηλαδή αύριο). Ως συνέπεια αυτού, όσοι χρήστες δεν έχουν φροντίσει στο μεταξύ να καθαρίσουν τον υπολογιστή τους, θα χάσουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Αν και η είδηση ακούγεται αρκετά τρομακτική, η αλήθεια είναι πως οι πιθανότητες να ανήκετε σε αυτούς που έχουν μολυσμένο σύστημα είναι, πλέον πολύ λίγες. Κι αυτό γιατί τόσο η Google, από τα τέλη Μαΐου, όσο και το Facebook, από τις αρχές Ιουνίου, έχουν φροντίσει να εμφανίζουν ειδικές ειδοποιήσεις σε όσους χρήστες έχουν προσβληθεί από τον DNSChanger. Επίσης, από τις αρχές Μαΐου το Freeweird έχει κι αυτό συμπεριλάβει αντίστοιχη λειτουργία, κάτι που σημαίνει πως αν διαβάζετε αυτό το άρθρο χωρίς να βλέπετε κάποια ειδοποίηση στην κορυφή της σελίδας, ο υπολογιστής σας είναι καθαρός.

Εάν, παρόλα αυτά, θέλετε να είσαστε απόλυτα σίγουροι, για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως, μπορείτε να επισκεφθείτε το dns-ok.us, για έναν αντίστοιχο έλεγχο. Επίσης, παρόμοιο εργαλείο έχει κυκλοφορήσει και η McAfee, που αναλαμβάνει την επιπρόσθετη εργασία της επιδιόρθωσης του συστήματός σας σε περίπτωση που έχει προσβληθεί.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουλίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ