GoogleΈνα βίντεο έχει συγκεκριμένο μέγεθος, ανάλυση και αναλογίες. Το πρόβλημα είναι ότι το ίδιο συμβαίνει και με την οθόνη στην οποία θα προβληθεί. Κι επειδή πολύ σπάνια αυτά τα δύο συμπίπτουν, ο χρήστης καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην προσαρμογή του βίντεο στην επιφάνεια της οθόνης, οπότε μέρος του περιεχομένου κόβεται ή την προβολή ολόκληρου του βίντεο, οπότε στην οθόνη εμφανίζονται οι γνωστές μαύρες λωρίδες.

Ο αλγόριθμος που ανακοίνωσε το τμήμα ερευνών της Google φιλοδοξεί να δώσει λύση στο πρόβλημα, μετασχηματίζοντας το βίντεο με τέτοιο τρόπο που να προσαρμόζεται στις διαστάσεις της εκάστοτε οθόνης χωρίς να χάνεται μέρος του περιεχομένου του.

Για να γίνει αυτό διατηρούνται οι ακριβείς αναλογίες των εικόνων που ο χρήστης δεν θα περίμενε να δει αλλοιωμένες, ενώ συμπιέζονται ή τεντώνονται οι άλλες. Όπως εξηγεί το άρθρο του ReadWriteWeb, στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι εικόνες ηθοποιών, πρόσωπα ή αντικείμενα με συγκεκριμένη δομή, που ο θεατής δεν θα περίμενε να τα δει με αλλοιωμένες διαστάσεις.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν εικόνες όπως ο ουρανός, το νερό ή ένα θολό και εκτός εστίασης φόντο. Αυτές μπορούν να συμπιεστούν ή να τεντωθούν χωρίς ιδιαίτερη επίπτωση στην οπτική εμπειρία του χρήστη.

Η τεχνική, που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Georgia Tech, ονομάζεται discontinuous seam carving και μπορείτε να δείτε μια σύντομη παρουσίασή της στο βίντεο που ακολουθεί.

Ο αλγόριθμος επεξεργάζεται το βίντεο καρέ-καρέ και θεωρητικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για video streaming σε οθόνες υπολογιστών διαφορετικών μεγεθών, κινητές συσκευές αλλά και το αναμενόμενο Google TV box.

Βέβαια, οι έρευνες είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και οι ερευνητές επισημαίνουν πως ο αλγόριθμος δεν αναγνωρίζει πάντοτε τα σωστά σημεία που θα πρέπει να μετασχηματίσει, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στις γρήγορες σκηνές δράσης και γενικότερα σε πλάνα που περιλαμβάνουν λίγα αντικείμενα που θα επιδέχονταν μετασχηματισμό.

Για το λόγο αυτό σχεδιάζουν έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει στο χρήστη να τα επισημαίνει χειροκίνητα, αν και από όλα αυτά προκύπτει πως μάλλον θα αργήσουμε να το δούμε να ενσωματώνεται στο YouTube.

Πηγή: ReadWriteWeb

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ