Diaspora

Το Diaspora, η open source πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που είχε απασχολήσει τη δημοσιότητα το Σεπτέμβριο, ξεκίνησε χθες να διαθέτει προσκλήσεις για την πρώτη δοκιμαστική έκδοση που θα λειτουργήσει σε κλειστό κύκλο. Κάθε βδομάδα θα δίνεται πρόσβαση σε περισσότερους χρήστες, με προτεραιότητα να έχουν όσοι συνέβαλαν στη χρηματοδότηση του εγχειρήματος.

image

Το ενδιαφέρον στοιχείο του Diaspora, σύμφωνα με το TechCrunch είναι ότι στηρίζει αρκετά τη λειτουργία του στη χρήση λιστών που θα επιτρέπουν την εύκολη ταξινόμηση των επαφών σε κατηγορίες. Στόχος των δημιουργών του είναι να καθίσταται απόλυτα σαφές στους χρήστες ποιος βλέπει τα μηνύματά τους και ποιών τα μηνύματα μπορούν οι ίδιοι να διαβάσουν.

Πρόκειται για φιλοσοφία που έρχεται σε αντίθεση με αυτή του Facebook, όπου η κατηγοριοποίηση των χρηστών μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τις, μάλλον δύσκαμπτες, Ομάδες (Groups). Δεν αποτελεί παρόλα αυτά έκπληξη, καθώς από την αρχή το Diaspora είχε προβληθεί ως το κοινωνικό δίκτυο που θα δίνει στους χρήστες του τον απόλυτο έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων.

Η πλατφόρμα βρίσκεται ασφαλώς σε πρώιμο στάδιο και οι δημιουργοί της παραδέχονται μέσω της επίσημης ανακοίνωσής τους ότι δεν είναι ακόμη τέλεια και επιδέχεται πολλές βελτιώσεις. Αναφέρουν μάλιστα πέντε σημεία όπου θεωρούν πως μπορούν να βελτιωθούν και στα οποία περιλαμβάνονται τα εξής: ασφάλεια, καλύτερα API, καλύτερη τεκμηρίωση, ευκολότερες αναβαθμίσεις και καθαρότερος κώδικας.

Προς το παρόν η υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε περιορισμένο αριθμό χρηστών αλλά μπορείτε να υποβάλλετε αίτημα ώστε να σας αποσταλεί κάποια στιγμή πρόσκληση.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ