Αφού είδαν ότι τα φιλόδοξα σχέδιά τους δεν είχαν την ανταπόκριση που θα ήλπιζαν, οι δημιουργοί του Diaspora αλλάζουν γραμμή πλεύσης και σταματούν να εστιάζουν στους κινδύνους που εγκυμονεί η παράδοση των προσωπικών μας δεδομένων σε εταιρείες όπως το Facebook και η Google. Το νέο επίκεντρο της προσοχής τους γίνεται το Makr.io, μια υπηρεσία δημιουργίας memes που αναπτύσσεται παράλληλα με το Diaspora και, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, προορίζεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε αυτό.

Το Makr.io δημιουργήθηκε ως μέρος του προγράμματος Y Combinator, που από το 2005 χρηματοδοτεί τα πρώτα βήματα επιλεγμένων επιχειρηματικών προσπαθειών (startups) και έχει ήδη στο ενεργητικό του υπηρεσίες όπως το Dropbox, το Posterous, το Disqus, το Reddit και πολλές άλλες.

Σε αντίθεση με το Diaspora, που μέχρι σήμερα προβαλλόταν ως ένα κοινωνικό δίκτυο που πάνω από όλα εγγυάται την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων – κάποιες φορές ακόμη και με κάπως στριφνό τρόπο (π.χ. ζητούσε από τους χρήστες να το εγκαταστήσουν σε δικό τους server) – το Makr.io είναι πιο κοντά στα πρότυπα μιας μοντέρνας διαδικτυακής εφαρμογής. Με ένα ελκυστικό περιβάλλον χρήσης, το μόνο που ζητά από τους χρήστες του είναι να επιλέξουν μια εικόνα, να της προσθέσουν τη λεζάντα που θέλουν και να την μοιραστούν με τον κόσμο.

Makr.io

Το πώς θα συνδυαστούν μεταξύ τους οι δύο υπηρεσίες είναι ακόμη άγνωστο ως προς τις λεπτομέρειές του. Παρόλα αυτά, ήδη η αρχική σελίδα του Diaspora έχει αλλάξει, προβάλλοντας ένα πολύ πιο χαλαρό προφίλ που καλεί τους χρήστες σε ένα «δημιουργικό ρεμίξ» του κόσμου τους. Φυσικά, όπως εξηγούν οι δημιουργοί του, αυτό δεν σημαίνει πως θα γίνει οποιαδήποτε παραχώρηση στις βασικές αρχές του κοινωνικού δικτύου σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας των μελών του.

Makr.io

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια λειτουργία με αυτή του Makr.io, αν και πιο περιορισμένου βεληνεκούς, έχει ενσωματώσει εδώ και λίγο καιρό η Google στο δικό της κοινωνικό δίκτυο. Σε αντίθεση με το Google+, όμως, όπου τα memes είναι απλά μία επιπρόσθετη λειτουργικότητα ανάμεσα σε πολλές άλλες (ούτε καν η πιο σημαντική), στην περίπτωση των Diaspora και Makr.io αναμένεται να παίξουν κυρίαρχο ρόλο.

via The Verge

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 18 Αυγούστου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ