Το Dropbox είναι ένα από τα πιο απλά προγράμματα που υπάρχουν, αφού το κόστος εκμάθησής του είναι ελάχιστο. Παρόλα αυτά, οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να το αξιοποιήσει δεν έχουν τελειωμό: αποθήκη εγγράφων, περιοχή συνεργασίας, χώρος αποθήκευσης και εκτέλεσης φορητών εφαρμογών ή ακόμα και web server, είναι μερικές μόνο από τις πιθανές χρήσεις του. Ποιά όμως είναι τα όρια του προγράμματος και τί συμβαίνει αν τα υπερβείτε; Πάμε να δούμε τις απαντήσεις σε μερικά συνηθισμένα (ή και όχι και τόσο) ερωτήματα:

1. Μέχρι πόσα δωρεάν GB μπορώ να φτάσω;

Το Dropbox έρχεται αρχικά με 2GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου. Εάν όμως κάνετε την εγγραφή μέσω referral, κερδίζετε επιπλέον 250ΜΒ 500ΜΒ με το καλημέρα. Επίσης, άλλα 250ΜΒ μπορείτε να πάρετε εάν ολοκληρώσετε τα βήματα που απαιτούνται για να γίνετε Dropbox guru και μέχρι 768ΜΒ εάν δείξετε την αγάπη σας για αυτό στα κοινωνικά δίκτυα. Από εκεί και πέρα, μπορείτε να κερδίσετε έως και 8GB 16GB επιπλέον εάν κάνετε άλλους χρήστες να συνδεθούν στο Dropbox μέσω των referrals. Αθροίζοντας όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι ο μέγιστος δωρεάν αποθηκευτικός χώρος που θα μπορούσε να φτάσει κανείς, είναι τα 19,25GB.

Ας σημειωθεί επίσης πως όσοι έχουν κάνει εγγραφή με e-mail σε .edu, έχουν διπλάσιο κέρδος από τα referrals, κάτι που σημαίνει πως μπορούν να φτάσουν συνολικά στα 19,25GB.

Επίσης, εδώ αναφερόμαστε μόνο στον χώρο που μπορούν να αποκτήσουν όλοι οι χρήστες της υπηρεσίας και δεν μετράμε τις «έκτατες» προσφορές που βγάζει κάθε τόσο, όπως για παράδειγμα τα 5GB επιπλέον για χρήστες HTC με Android, ή τα 4,5GB δωρεάν για όσους χρησιμοποιήσουν μια συγκεκριμένη beta έκδοση του.

2. Μπορώ να κάνω 2 λογαριασμούς Dropbox και να τους τρέχω ταυτόχρονα;

Αν και το Dropbox επίσημα δεν το ενθαρρύνει, επιτρέπει μέχρι στιγμής τη δημιουργία δεύτερου λογαριασμού από το ίδιο πρόσωπο, με την εγγραφή να πρέπει να γίνει από διαφορετικό e-mail. Ο λόγος για τον οποίο δείχνουν ελαστικότητα στο συγκεκριμένο θέμα είναι γιατί μπορεί κάποιοι χρήστες να θέλουν να συγχρονίσουν διαφορετικά αρχεία τους σε κάθε εγκατάσταση. Δεν ξέρω αν αυτό αλλάξει μετά την πρόσφατη υποστήριξη επιλεκτικού συγχρονισμού στην έκδοση 1.0 του προγράμματος.

Υπάρχουν μάλιστα plugins που επιτρέπουν την ταυτόχρονη εκτέλεση δύο διαφορετικών Dropbox στο ίδιο σύστημα, τόσο σε Windows όσο και σε Linux.

3. Γιατί κάποια μεγάλα αρχεία ανεβαίνουν αφύσικα γρήγορα;

Αν συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε το Dropbox για να μοιράζεστε μεγάλα αρχεία (π.χ. ταινίες) σε κοινόχρηστους φακέλους, ίσως να έχετε παρατηρήσει πως ορισμένες φορές, κάποια αρχεία ανεβαίνουν αφύσικα γρήγορα σε σχέση με το μεγάλο τους μέγεθος (π.χ. ένα αρχείο 750ΜΒ μπορεί να ανέβει σε 1-2 λεπτά).

Αυτό συμβαίνει γιατί το Dropbox αναγνωρίζει εάν κάποιο αρχείο έχει ήδη ανέβει από κάποιον άλλο χρήστη, οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν το ανεβάζει από την αρχή. Υποθέτω πως η ταυτοποίηση γίνεται βάσει του hash του εγγράφου (ένας μοναδικός κωδικός – κάτι σαν «δαχτυλικό αποτύπωμα» για κάθε αρχείο), αλλά αυτό είναι μόνο προσωπική εκτίμηση, μιας και η πηγή δεν αναφέρει λεπτομέρειες.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό (που όντως λειτουργεί μέσω hash) έχει πλέον απενεργοποιηθεί λόγω του ότι γινόταν κατάχρηση από κάποιους χρήστες, οι οποίοι ξεγελούσαν το Dropbox ωστε να «ανεβάζει» αρχεία τα οποία δεν βρισκόταν ποτέ στον υπολογιστή τους (πηγή).

4. Ποιά είναι τα όρια του Dropbox από άποψη bandwidth;

Πολλοί χρησιμοποιούν τον δημόσιο φάκελο του Dropbox ως χώρο φιλοξενίας των φωτογραφιών και άλλων αρχείων του ιστοχώρου τους. Τί συμβαίνει όμως αν η κίνηση είναι πολύ μεγάλη και μέχρι πόση μπορεί να αντέξει η υπηρεσία;

Σύμφωνα με το άρθρο του Lifehacker, το μέγιστο bandwidth που μπορεί να καταναλώσει ένας δωρεάν λογαριασμός Dropbox ανέρχεται στα 10GB τη μέρα. Για παράδειγμα, εάν το συνολικό μέγεθος μιας ιστοσελίδας (με CSS, εικόνες κλπ) ανέρχεται στα 400kb, θα μπορεί να προβληθεί κάτι λιγότερο από 25.000 φορές μέσα σε μια μέρα. Σε περίπτωση που υπερβεί αυτό το όριο, θα εμφανιστεί μήνυμα λάθους.

Το αντίστοιχο όριο για τους επί πληρωμή λογαριασμούς ανέρχεται στα 250GB.

5. Τί θα συμβεί αν ξεπεράσω το αποθηκευτικό όριο;

Εάν τα αρχεία που έχετε βάλει στο Dropbox του σκληρού σας δίσκου υπερβαίνουν το όριο των GB που σας διαθέτει η υπηρεσία, τότε αυτά που περισσεύουν δεν θα συγχρονιστούν και θα παραμείνουν  διαθέσιμα μόνο τοπικά, μέχρι να ελευθερώσετε χώρο.

Εάν συμβεί το αντίστροφο, το Dropbox σας, δηλαδή, είναι μεγαλύτερο από τον σκληρό σας δίσκο, τότε θα κατέβουν μόνο τα μικρότερα αρχεία και θα παραλειφθούν όσα δεν χωρούν. Γενικά, το Dropbox επιλέγει να συγχρονίζει πρώτα τα μικρότερα αρχεία και στη συνέχεια τα μεγάλα, μέχρι να εξαντληθεί ο διαθέσιμος χώρος (πηγή).

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ