Παρά το ότι η Wikipedia είναι διαθέσιμη στις περισσότερες γλώσσες του πλανήτη, δεν θα πρέπει μάλλον να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η δημοτικότητα κάποιων γλωσσών σε σχέση με άλλες έχει τεράστιες διαφορές. Ο Μark Graham, ερευνητής του Oxford Internet Institute, ανέλαβε με την ομάδα του να κατανείμει ανά γλώσσα τα άρθρα της Wikipedia που έχουν χαρακτηριστεί γεωγραφικά (geotagging) για να διαπιστώσει το κατά πόσο τελικά η εγκυκλοπαίδεια αγγίζει πράγματι ολόκληρο τον κόσμο. Από το εγχείρημα προέκυψαν μια σειρά από χάρτες που απεικονίζουν την γεωγραφική κατανομή των γλωσσών της Wikipedia.
Όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο, οι περισσότερες καταχωρήσεις με γεωγραφικό προσδιορισμό γράφτηκαν από την αγγλόφωνη έκδοση της εγκυκλοπαίδειας, με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να είναι οι δύο δημοφιλέστερες περιοχές για τις οποίες γράφτηκαν λήμματα στα αγγλικά.
Πράγματι, μια ματιά στα στοιχεία που αφορούν την αγγλική Wikipedia μας δείχνει ότι πρόκειται για την μακράν μεγαλύτερη έκδοση, με πάνω από 3,795,081 άρθρα. Σύμφωνα με τον Graham, η αγγλική έκδοση έχει επίσης πάνω από 700.000 άρθρα που έχουν προσδιοριστεί γεωγραφικά, αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλη από τις 282 εκδόσεις της εγκυκλοπαίδειας.
Όσο για το πού βρίσκονται οι άνθρωποι που τα συνεισφέρουν, από την τελευταία ανάλυση της Wikipedia προκύπτει πως ένα 44% των αλλαγών που πραγματοποιούνται στα αγγλόφωνα λήμματα γίνεται από κατοίκους των ΗΠΑ. Ένα 16,3% γίνεται από κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 6,6% από τον Καναδά.
Αυτό που είχε όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι η κατανομή σε κάποιες από τις λιγότερο δημοφιλείς γλώσσες εμφάνιζε κάποιες ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της έκδοσης της Wikipedia στα Σουαχίλι, η γεωγραφική κατανομή είναι τελείως άνιση, με υπερβολικά πολλά λήμματα που αφορούν την Τουρκία.
Στο ερώτημα γιατί να συμβαίνει αυτό, η απάντηση που δίνεται είναι ότι οφείλεται στην ύπαρξη λίγων, αφοσιωμένων χρηστών που δημιουργούν οργανωμένα άρθρα για θέματα που έχουν μια συνάφεια μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα, στην προκειμένη περίπτωση, οι πόλεις της Τουρκίας.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Αραβική έκδοση της εγκυκλοπαίδειας, όπου έχουν δημιουργηθεί αντίστοιχα λήμματα για την πολιτεία της Τζόρτζια των ΗΠΑ.
Πηγή: Huffington Post
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ FREEWEIRD