Μια πρώτη, πρόχειρη έκδοση ενός νέου πρότυπου που αποσκοπεί στη βελτίωση της προστασίας της ιδιωτικής σφαίρας των χρηστών του διαδικτύου δημοσίευσε το World Wide Web Consortium (W3C). Πρόκειται για ένα έγγραφο με τίτλο Standard for Online Privacy που περιλαμβάνει μια σειρά εργαλείων που δίνουν στον browser τη δυνατότητα να μην επιτρέπει στους ιστοχώρους να καταγράφουν τις κινήσεις των χρηστών κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο, κάτι που αποτελεί συνηθισμένη πρακτική για την προβολή στοχευμένων διαφημίσεων.
Η πρώτη αυτή έκδοση του εγγράφου περιστρέφεται γύρω από την ιδέα του Do Not Track (DNT), ενός μηχανισμού που προτάθηκε από τη Mozilla και είχε κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του με την κυκλοφορία του Firefox 4. Σε αντίθεση με τις πιο συνηθισμένες μεθόδους αντιμετώπισης του θέματος που βασίζονται στη χρήση cookies που χάνουν τις ρυθμίσεις τους όταν καθαριστούν, στην περίπτωση του Do Not Track ο ίδιος ο browser είναι που στέλνει ένα HTTP Header προς τους ιστοχώρους, που λέει ότι ο χρήστης δεν επιθυμεί να παρακολουθούνται οι κινήσεις του.
Η νέα προδιαγραφή του W3C προχωράει παραπέρα από την προσέγγιση της Mozilla και περιλαμβάνει παραγράφους που περιγράφουν τον ακριβή τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται το header, τί είδους servers θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την απάντηση αλλά και με ποιούς τρόπους θα πρέπει οι ιστοχώροι να συμμορφωθούν με την οδηγία. Ασφαλώς, καθώς πρόκειται ακόμη για μια πρώτη έκδοση, υπάρχουν ακόμη αρκετά κενά που μένει να αποσαφηνιστούν.
Πρέπει βέβαια να σημειωθεί πως ακόμη και αυτή η προσέγγιση δεν εξασφαλίζει τον χρήστη, αφού εξαρτάται αποκλειστικά από το κατά πόσο ο διαφημιστής θα αποδεχτεί το αίτημά του και θα συμμορφωθεί με την οδηγία. Οι πιο σκεπτικιστές, μάλιστα, θεωρούν πως από τη στιγμή που βασίζεται στην εθελοντική συμμόρφωση των διαφημιστών και αφού δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να υποχρεωθούν να ακολουθήσουν την οδηγία, οι χρήστες παραμένουν, ουσιαστικά, απροστάτευτοι.
Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια μέθοδο που σίγουρα είναι πιο αποτελεσματική από τα cookies, ενώ η ύπαρξη επίσημου προτύπου από το ίδιο το W3C δεν αποκλείεται να πείσει πολλούς να συμμορφωθούν με τις επιταγές του.
Πηγή: Webmonkey
Pingback: Facebook: πώς σε παρακολουθεί ακόμα κι όταν δεν το χρησιμοποιείς