Firefox

Κυκλοφόρησε ο Firefox 4 beta 11 και πέρα από τα αναμενόμενα bugfixes περιλαμβάνει ένα νέο χαρακτηριστικό που αποσκοπεί στο να δώσει στον χρήστη μεγαλύτερο έλεγχο στις ρυθμίσεις ιδιωτικότητάς του. Πρόκειται για το “Do Not Track”, που εμφανίζεται στις προηγμένες ρυθμίσεις των επιλογών του browser (Options / Advanced) και επιτρέπει την απόκρυψη της online συμπεριφοράς του χρήστη από τις στοχευμένες διαφημίσεις των εταιρειών.

image

Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από τρεις περίπου εβδομάδες η Mozilla είχε προτείνει και περιγράψει σε θεωρητικό επίπεδο τον συγκεκριμένο μηχανισμό, χωρίς ωστόσο να έχει υλοποιήσει ακόμα κάτι. Την ίδια μέρα η Google είχε κυκλοφορήσει το “Keep My Opt-Outs”, μια επέκταση του Chrome για τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Δεν αποκλείεται το γεγονός αυτό να επιτάχυνε τελικά τις διαδικασίες για τη Mozilla, που κάποιες μέρες αργότερα ετοίμασε και τη δική της λύση.

Με την ενεργοποίηση του “Do Not Track”, αποστέλλεται ένα HTTP Header προς τους ιστοχώρους ότι ο χρήστης δεν επιθυμεί να παρακολουθούνται οι κινήσεις του. Από εκεί και πέρα βέβαια, τα υπόλοιπα εξαρτώνται από τους ίδιους τους ιστοχώρους και το κατά πόσο είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν, γι’ αυτό και τουλάχιστον στην αρχή η ενεργοποίηση της επιλογής δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το Do Not Track στο άρθρο του Sid Stamm, μηχανικού της Mozilla. H τελευταία beta του Firefox 4 εγκαθίσταται μέσα από τον browser (Help / About), εάν χρησιμοποιείτε ήδη κάποια προηγούμενη beta, διαφορετικά μπορείτε να την κατεβάσετε από την σχετική σελίδα της Mozilla.

via: The Mozilla Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ