Mozilla Firefox

Πιστή στον προγραμματισμό της, η Mozilla κυκλοφόρησε σήμερα την νέα έκδοση του Firefox, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει να διατίθεται σταδιακά στους χρήστες της. Αν και σε γενικές γραμμές οι αλλαγές που περιλαμβάνει ο browser είναι μικρές, δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν στον Firefox 10: το πρώτο αφορά το ντεμπούτο της ειδικής έκδοσης ESR, που απευθύνεται σε εταιρικούς χρήστες και το δεύτερο ότι έγινε, επιτέλους, το πρώτο βήμα προς την υλοποίηση της λειτουργίας των σιωπηλών αναβαθμίσεων που δεν θα απαιτούν την εμπλοκή του χρήστη.

firefox-checking-updates

Πιο συγκεκριμένα, ο Firefox ESR (Extended Support Release), είναι μια ειδική έκδοση του browser που ακολουθεί αργό κύκλο αναβαθμίσεων, με τις μεγάλες αναβαθμίσεις από τη μία έκδοση στην άλλη να πραγματοποιούνται κάθε 42 εβδομάδες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την κατεβάσουν από την σχετική σελίδα, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως η Mozilla έχει φροντίσει να …κρύψει αρκετά καλά το link ώστε να βεβαιωθεί πως θα την κατεβάσουν μόνο όσοι πραγματικά την χρειάζονται.

Όσο για τον «δικό μας» Firefox 10, η σημαντικότερη αλλαγή αφορά την αυτόματη απενεργοποίηση των μη συμβατών επεκτάσεων και την, επίσης, αυτόματη ενεργοποίηση όλων των υπολοίπων, σύμφωνα με τα όσα είχαμε περιγράψει σε παλαιότερο άρθρο. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα προς το «ιερό δισκοπότηρο» της Mozilla, που δεν είναι άλλο από τις εντελώς αυτόματες αναβαθμίσεις που δεν εμπλέκουν σε κανένα σημείο τον χρήστη, στα πρότυπα αυτού που κάνει και ο Chrome.

Κατά τα άλλα, ο Firefox 10 έρχεται με αρκετές βελτιώσεις που απευθύνονται στους developers αλλά και μια βελτιωμένη έκδοση του Firefox Sync, που διευκολύνει την διαδικασία της εγκατάστασής του σε νέα συστήματα χωρίς να είναι απαραίτητη η πρόσβαση στον αρχικό browser.

Εάν χρησιμοποιείτε ήδη τον Firefox, μπορείτε να τον αναβαθμίσετε επιλέγοντας Help / About Firefox ή, αν στην περίπτωσή σας δεν έχει εμφανιστεί ακόμα, να τον κατεβάσετε απευθείας από την σχετική σελίδα της Mozilla.

Ας μην παραλείψουμε, τέλος, να αναφέρουμε ότι μαζί με την έκδοση για desktop, στο Android Market βρίσκεται ήδη διαθέσιμος και ο Firefox 10 για Android, χωρίς ωστόσο να υποστηρίζει ακόμα Flash, ενώ σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει και ο Thunderbird 10, μιας και οι δύο αυτές εφαρμογές πάνε πακέτο ως προς τις αναβαθμίσεις τους.

Πηγή: PCWorld

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Κυκλοφόρησε ο Firefox 10, με ντεμπούτο της έκδοσης ESR και το πρώτο βήμα προς τις σιωπηλές αναβαθμίσεις

  1. Pingback: Προβλήματα δημιουργούν τα δύο ψηφία στον Firefox 10

Comments are closed.