Mozilla

Το Mozilla Labs, το εργαστήρι πειραμάτων της Mozilla, ανακοίνωσε την εκκίνηση ενός νέου εγχειρήματος που φιλοδοξεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε σήμερα το διαδίκτυο. Πρόκειται για το Pancake, που σκοπό έχει να βοηθήσει τη Mozilla στο να καταλάβει καλύτερα το τί κάνουν οι άνθρωποι στο διαδίκτυο, γιατί και με ποιον τρόπο, αλλά και πώς μπορούν αυτά να γίνουν ευκολότερα και πιο αποδοτικά. Ή, όπως οι ίδιοι οι άνθρωποί της αναφέρουν, «να παίξει με μεγάλες έννοιες, μνημειώδη προβλήματα και, κατά περίσταση, με τρελές ιδέες».

pancake-256cropped

Για παράδειγμα, μία από τις ιδέες που θέλει να θέσει υπό επανεξέταση το εγχείρημα αφορά το κατά πόσο τελικά οι χρήστες πρέπει να ενδιαφέρονται για το URL μιας σελίδας και πόσο σημαντικό είναι να είναι αυτό πάντοτε ορατό. Φυσικά, ο συγκεκριμένος προβληματισμός δεν είναι καινούριος και τόσο η Mozilla όσο και η Google τον έχουν θέσει και παλιότερα, κάνοντας, μάλιστα, και τα σχετικά πειράματά τους σε Firefox και Chrome αντίστοιχα.

Ας διευκρινίσουμε, όμως, για όσους τρομάζουν στην ιδέα πως θα αποχωριστούν την μπάρα του URL από τον browser τους, πως το Pancake δεν πρόκειται να επιβάλλει κάποια αλλαγή, αλλά έχει μάλλον ερευνητικό χαρακτήρα. Απώτερος σκοπός του είναι να κάνει καλύτερο το διαδίκτυο, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να επινοηθούν «νέες μεταφορές και νέα συστήματα» που θα δώσουν στους χρήστες «μεγαλύτερη δύναμη και έλεγχο στο περιβάλλον του σύγχρονου διαδικτύου».

Από αυτή την άποψη, είναι δύσκολο να μαντέψουμε από τώρα ποια ακριβώς είναι τα σχέδια της Mozilla για το Pancake, αφού ακόμη τα πράγματα είναι ακόμη αρκετά ασαφή. Στο άμεσο μέλλον (δηλαδή μέσα στους επόμενους μήνες) το Pancake θα κυκλοφορήσει την πρώτη του εφαρμογή με τη μορφή πειραματικού πρωτοτύπου, αλλά η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει περισσότερα ως προς το τί ακριβώς θα περιλαμβάνει. Μέχρι τότε, πάντως, μπορείτε να δείτε το σχετικό wiki ή να περάσετε μια βόλτα από τη σελίδα του Pancake Google Group.

Πηγή: Webmonkey

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ