Πιστός στο ραντεβού των έξι εβδομάδων, ο Firefox κυκλοφόρησε ακόμα μία αναβάθμιση. Αυτό που κλέβει την παράσταση δεν είναι άλλο από το Social APΙ, που επιτρέπει στους προγραμματιστές να ενσωματώσουν λειτουργίες κοινωνικής δικτύωσης απευθείας στον ίδιο τον browser.

Προς το παρόν η μόνη υπηρεσία που ενσωματώνει το νέο API είναι το Facebook Messenger και για να πάρετε μια καλή γεύση για το τί μπορεί να κάνει, αρκεί να επισκεφθείτε την σελίδα Messenger for Firefox και να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία. Αυτό θα σας επιτρέψει να έχετε πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες του Facebook όπως τα αιτήματα φιλίας, τα νέα μηνύματα, οι ειδοποιήσεις αλλά και η δυνατότητα συνομιλίας ανεξάρτητα από τον ιστοχώρο στον οποίο βρισκόσαστε, απευθείας από τον browser. Για την ακρίβεια, δεν χρειάζεται καν να έχετε ανοιχτό σε κάποια καρτέλα σας το Facebook.

KYvaSFUrILA[1]

Αξίζει να σημειωθεί πως το Social API δεν προορίζεται για χρήση μόνο από τα κοινωνικά δίκτυα αλλά, αντίθετα, απευθύνεται σε πολύ ευρύτερο κοινό. Έτσι, θα μπορούσε να χρησιμεύσει για την προβολή σε πραγματικό χρόνο κάθε είδους ειδοποιήσεων, όπως για παράδειγμα ζωντανά αποτελέσματα αγώνων, οικονομικές ειδήσεις, e-mail και πολλά άλλα.

Από εκεί και πέρα, το δεύτερο σημαντικότερο νέο χαρακτηριστικό του Firefox 17 αφορά την δυνατότητα επιλεκτικής εκτέλεσης των plugin, με τη λειτουργία “Click-to-play plugins”. Αυτό σημαίνει πως εάν χρησιμοποιείτε παλιότερη έκδοση κάποιου plugin όπως το Flash, αντί ο browser να φορτώσει απευθείας το περιεχόμενό του εμφανίζει σχετική ειδοποίηση και προτρέπει τον χρήστη να αναβαθμίσει ή, εάν δεν το θέλει, να κάνει κλικ για να φορτώσει το περιεχόμενο.

ctp-in-action1[1]

Κι αν τόση ώρα αναρωτιέστε που κολλάνε οι λεοπαρδάλεις στον τίτλο, η απάντηση έχει να κάνει με την παύση της υποστήριξης του Firefox για το OS X 10.5. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Chrome έχει ήδη τερματίσει την υποστήριξή του για το Leopard από την έκδοση 21, ενώ και η αντίστοιχη τελευταία έκδοση του Safari χρονολογείται από τον Ιούλιο του 2011. Έτσι, ο μόνος browser που υποστηρίζει ακόμα την παλιά αυτή έκδοση του λειτουργικού της Apple είναι ο Opera.

Επίσης, εάν είστε διαχειριστής σε κάποια εταιρεία, χρήσιμο είναι να γνωρίζετε πως ο Firefox 17 αποτελεί την δεύτερη έκδοση μακράς διαρκείας (ESR), που θα αντικαταστήσει τον Firefox 10 όταν αυτός αποσυρθεί τον Φλεβάρη του 2013.

Κατά τα άλλα, η τελευταία αυτή έκδοση του browser της Mozilla φέρνει πολλές μικρές τροποποιήσεις και αλλαγές, που σκοπό έχουν να βελτιώσουν τόσο την ασφάλεια όσο και την ευχρηστία του.

Πηγές: Ars Technica, The Next WebΓιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Ο Firefox 17 πιο κοινωνικός από ποτέ, φτάνει να μην είσαι …λεοπάρδαλη

  1. Pingback: Η Mozilla συνδυάζει Social API και WebRTC για πιο κοινωνικές εφαρμογές

Comments are closed.