Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το μπουκάλι που γεμίζει μόνο του …εμπνευσμένο από ένα σκαθάρι

Το σκαθάρι της Ερήμου της Ναμίμπια ζει σε μια περιοχή που που δέχεται μόλις λίγα εκατοστά βροχόπτωσης κάθε χρόνο. Κάθε πρωί σκαρφαλώνει στην κορυφή ενός αμμόλοφου με την πλάτη στραμμένη κόντρα στον άνεμο, ώστε να διασφαλίσει πως τα μόρια νερού που κουβαλά ο αέρας θα συγκεντρωθούν στις υδροφιλικές περιοχές που διαθέτει το σώμα του. Τελικά, το νερό ρέει σε έναν αποθηκευτικό χώρο μέσα στο ίδιο το σκαθάρι.

Αντλώντας έμπνευση από αυτό το ιδιαίτερο πλάσμα, ο επιστήμονας Deckard Sorensen της NBD Nano κατάφερε να δημιουργήσει ένα μπουκάλι νερού που γεμίζει μόνο του και ελπίζει να το φέρει στην αγορά μέχρι το 2014.

Για να μιμηθεί τη φύση, ο Sorensen έστρωσε την επιφάνεια του μπουκαλιού με υδροφιλικά και υδροφοβικά στρώματα, χρησιμοποίησε έναν ανεμιστήρα για να κατευθύνει τον αέρα στην επιφάνεια και τελικά κατάφερε να συμπυκνώσει το νερό.

Ο επιστήμονας εξηγεί ότι η εφεύρεση θα μπορούσε να αποδειχτεί χρήσιμη για πολλούς, από τους μαραθωνοδρόμους έως, το πιο σημαντικό, τους ανθρώπους χωρών του τρίτου κόσμου που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας. Επίσης, η εταιρεία του Sorensen εξετάζει το κατά πόσο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε φυτά ή να ενσωματωθεί σε θερμοκήπια.

Το πιο ενδιαφερον, όμως, είναι ότι η τεχνολογία φαίνεται πως δεν έχει μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις, αφού μπορεί να λειτουργήσει με ηλιακή ενέργεια και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ