Το πλήρες αρχείο του Άλμπερτ Αϊνστάιν, με έγγραφα από την προσωπική του αλληλογραφία έως τα σημειωματάρια όπου αποτύπωσε τις πρωτοποριακές του έρευνες, έχει ξεκινήσει να ψηφιοποιείται και να δημοσιεύεται στο διαδίκτυο. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, που αποφάσισε να βγάλει από το ειδικό χρηματοκιβώτιό του τα έγγραφα, να τα φωτογραφήσει σε υψηλή ανάλυση και να τα δημοσιεύσει online, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να εξερευνήσει κάθε πτυχή μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

einstein

Έτσι ενώ μέχρι σήμερα υπήρχαν διαθέσιμα online από το 2003 μόνο 900 σκαναρισμένα χειρόγραφα και ένας ημιτελής κατάλογος περιεχομένων του πλήρους αρχείου, πλέον κάθε ένα από τα 80.000 κομμάτια της συλλογής του Αϊνστάιν έχουν καταλογογραφηθεί και ταξινομηθεί.

Προς το παρόν ο ιστοχώρος περιλαμβάνει γύρω στα 2.000 έγγραφα ή 7.000 σελίδες από την προσωπική και δημόσια ζωή του επιστήμονα, έως και το έτος 1921, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια θα ανέβουν σταδιακά και τα υπόλοιπα.

Ήδη μπορείτε να βρείτε εκεί 14 σημειωματάρια γεμάτα με σημειώσεις από τις έρευνες του Αϊνστάιν, γράμματα προς συναδέλφους του αλλά και μια χειρόγραφη εξήγηση της θεωρίας της σχετικότητας και του περίφημου e=mc2.

e=mc2

Επίσης, υπάρχουν και άλλα λιγότερο γνωστά έγγραφα όπως η κάρτα προς την μητέρα του, αλληλογραφία με τις κατά καιρούς ερωμένες του αλλά και γράμματα θαυμαστών που αναφέρονται στην παράξενη κόμμωσή του.

Στο μέλλον, μάλιστα, αναμένεται να δημοσιευτεί και ένα αντίγραφο των βαθμών του νεαρού Αϊνστάιν, με την ελπίδα ότι θα καταρριφθεί ο μύθος που τον ήθελε κακό μαθητή.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγους μήνες το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ είχε δημοσιεύσει online ένα μεγάλο μέρος των γραπτών του Ισαάκ Νεύτωνα, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και το περίφημο Principia Mathematica.

The Guardian

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 21 Μαρτίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ