Η μέρα που οι υπολογιστές θα μπορούν να μας νικάνε στις σκιτσομαχίες είναι θέμα χρόνου. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα αποτελέσματα της δουλειάς ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Brown και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, οι οποίοι ανέπτυξαν λογισμικό που μπορεί να αναγνωρίζει απλά σκίτσα αντικειμένων σχεδόν τόσο καλά όσο θα το έκανε κι ένας άνθρωπος. Η εφαρμογή ενεργοποιεί ένα είδος «σημασιολογικής κατανόησης» των αφηρημένων σκίτσων, και μας λέει επιτόπου τί αναπαριστά αυτό που σχεδιάζουμε.

Κι αν η αναγνώριση σκίτσων είναι κάτι σύνηθες όταν πρόκειται για ακριβείς αναπαραστάσεις (π.χ. στην περίπτωση των σκίτσων της αστυνομίας), τα εντελώς ερασιτεχνικά σκίτσα που κάνουμε στην καθημερινότητά μας αποτελούν μια εντελώς διαφορετική πρόκληση.

Η εφαρμογή είναι αυτή τη στιγμή ικανή να αναγνωρίζει σκίτσα με ένα ποσοστό ακρίβειας που φτάνει το 56%, με δεδομένο ότι το αντικείμενο που έχει σχεδιαστεί ανήκει μέσα σε μία από τις 250 κατηγορίες που αυτή τη στιγμή υποστηρίζει. Το ποσοστό αυτό δεν είναι καθόλου κακό, αν σκεφτούμε ότι με τα ίδια δεδομένα, οι άνθρωποι έχουν αντίστοιχο ποσοστό επιτυχίας στο 73%.

Στα μελλοντικά σχέδια των ερευνητών είναι να επεκτείνουν τη βάση της εφαρμογής ώστε να συμπεριλάβουν περισσότερες κατηγορίες. Ένας τρόπος για να το πετύχουν αυτό περιλαμβάνει και το WhatsMySketch, ένα παιχνίδι ζωγραφικής παρόμοιο με το Draw Something, που βρίσκεται ήδη διαθέσιμο στο iTunes και περιμένει να το κατεβάσετε για να το βοηθήσετε, παίζοντας, να βελτιωθεί.

Εάν σας ενδιαφέρει να εμβαθύνετε περισσότερο στο θέμα, μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα, η οποία είναι διαθέσιμη online, αλλά και να δείτε το εντυπωσιακό βίντεο που επιδεικνύει τις δυνατότητες του λογισμικού.

Πηγή: ars technica

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ