Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Μάρσαλ Μακ Λούαν σε εκπομπή του 1960 μιλά για το «Παγκόσμιο Χωριό»

Η ανάδυση των νέων μέσων και των κοινωνικών δικτύων μοιάζει σήμερα όχι απλώς επαναστατική, αλλά και ως η αρχή κάτι εντελώς νέου. Αν όμως κάνουμε μερικά βήματα πίσω και τα δούμε από απόσταση, δεν αποκλείεται να διαπιστώσουμε πως όλες αυτές οι καινοτομίες δεν ήταν τίποτε άλλο από μια επιτάχυνση τάσεων που είχαν ξεκινήσει πολύ παλιότερα.

Στο ρετρό βίντεο που αλίευσε το Open Culture μπορείτε να δείτε τον Καναδό Μάρσαλ Μακ Λούαν (εμφανίζεται κάπου στο 2:45) να μιλά για τον τρόπο με τον οποίο τα νέα μέσα – κυρίως, τότε, η τηλεόραση – επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων της εποχής. Παρακολουθώντας το ίσως σας κάνει να σκεφτείτε πως τα κοινωνικά δίκτυα είναι τελικά η λογική εκπλήρωση της τάσης που ο ίδιος είχε αναγνωρίσει, σχεδόν μισό αιώνα πριν την εμφάνισή τους.

Για την ιστορία, και σε περίπτωση που δεν τον γνωρίζατε, ο Μακ Λούαν υπήρξε ένας από τους διασημότερους αλλά και πιο αμφιλεγόμενους θεωρητικούς της επικοινωνίας. Ήταν ο πρώτος που έκανε λόγο για την έννοια του «παγκόσμιου χωριού» και αυτός που καθιέρωσε τον όρο “media”, ενώ ακόμη κι αν ακούτε για πρώτη φορά το όνομά του, δεν αποκλείεται να έχετε ήδη ακούσει την περίφημη φράση του «το μέσο είναι το μήνυμα».

mcluhanΓιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ