Με ένα πείραμα που φέρει την ονομασία “Small World Experiment”, η Yahoo φιλοδοξεί να δώσει μια καταληκτική απάντηση στο θέμα των 6 βαθμών διαχωρισμού, που εδώ και δεκαετίες απασχολεί τον χώρο των κοινωνικών επιστημών, παραμένοντας, παρόλα αυτά, άλυτο, με την έννοια του ότι ακόμα ούτε έχει αποδειχτεί αλλά ούτε και διαψευστεί. Η θεωρία, που ίσως να σας είναι ήδη γνωστή, λέει πως κάθε άνθρωπος στη γη συνδέεται με οποιονδήποτε άλλο μέσω μιας αλυσίδας που μπορεί να περιλαμβάνει το πολύ έως έξι κρίκους, ο πρώτος εκ των οποίων περιλαμβάνει τους γνωστούς του, ο δεύτερος τους γνωστούς των γνωστών του κ.ο.κ.
Για την πραγματοποίηση του πειράματος οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν το Facebook, που λόγω της τεράστιας βάσης χρηστών του αποτελεί ίσως ιδανικό εργαλείο για κάτι τέτοιο. Στο πείραμα μπορεί να συμμετάσχει ο οποιοσδήποτε, επισκεπτόμενος την σελίδα Small World Experiment και κάνοντας σύνδεση με τον λογαριασμό του στο Facebook.
Αφού συνδεθεί, καλείται να στείλει ένα μήνυμα σε έναν άγνωστό του, προωθώντας το μέσω κάποιου από τους φίλους του που είτε υποθέτει ότι γνωρίζουν το ίδιο το άτομο είτε κάποιον γνωστό του. Στόχος είναι να τον προσεγγίσει με όσο το δυνατόν λιγότερα βήματα.
Αυτό, δηλαδή, σημαίνει πως, εάν αποφασίσετε να το κάνετε, θα πρέπει από τη λίστα φίλων σας να επιλέξετε αυτόν που θεωρείτε πως μπορεί να βρίσκεται πιο κοντά στο συγκεκριμένο πρόσωπο.
Στη συνέχεια απαντάτε σε μερικές ερωτήσεις που περιγράφουν τη σχέση που έχετε με το συγκεκριμένο άτομο, αλλά και τους λόγους για τους οποίους χρησιμοποιείτε αυτόν για να προσεγγίσετε το στόχο.
Όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι του πειράματος, το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που συναντούν αφορούν το γεγονός ότι πολλοί είναι οι χρήστες που σπάνε τελικά την αλυσίδα, μην προωθώντας το μήνυμα στον επόμενο. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 28.000 αλυσίδες που ξεκίνησαν, λιγότερες από 4.000 κατάφεραν να φτάσουν στο δεύτερο βήμα και μόλις 1 ολοκλήρωσε και τα έξι βήματα.
Για το λόγο αυτό, συνιστούν να προσπαθήσετε να επιλέξετε άτομα που θεωρείτε ότι είναι πιθανό να συνεχίσουν την αλυσίδα.
Από εκεί και πέρα, το μήνυμά σας φτάνει στον φίλο σας και αυτός με την σειρά του καλείται να το προωθήσει σε κάποιον δικό του φίλο, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδικασία.
Κάθε χρήστης μπορεί να συμμετάσχει σε περισσότερες από μία αλυσίδες ή να αποτελέσει ο ίδιος στόχο. Επίσης, μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη της πορείας της αλυσίδας του. Οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν πως τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών που αποφασίζουν να συμμετάσχουν στο πείραμα αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα.
Αξίζει να σημειωθεί πως με το ίδιο θέμα είχε ασχοληθεί νωρίτερα και το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, που είχε επίσης χρησιμοποιήσει το Facebook για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι βαθμοί διαχωρισμού στο εν λόγω κοινωνικό δίκτυο πέφτουν από τους 6 στους μόλις 4,74.
Πηγή: Search Engine Watch
Pingback: Οι 6 βαθμοί διαχωρισμού από τον Κέβιν Μπέικον, τώρα και στο Google