Mozilla

Όσοι την παρακολουθούν από κοντά γνωρίζουν ότι η Mozilla δεν είναι μόνο ο Firefox και ο Thunderbird, αλλά και πολλές ακόμη πρωτοβουλίες και εφαρμογές. Ειδικά για το 2012 το μη-κερδοσκοπικό open source Ίδρυμα έχει αρκετά σχέδια που θα απαιτήσουν από τους χρήστες του Firefox μεγαλύτερο βαθμό πρόσβασης στα προσωπικά τους δεδομένα. Έτσι, σε ένα άρθρο στο blog της, η Mozilla εξηγεί πώς σκοπεύει να χειριστεί τα δεδομένα αυτά, στα πλαίσια της προσπάθειάς της να είναι απόλυτα διάφανη και ξεκάθαρη απέναντι στους χρήστες της.

Συγκεκριμένα, κάποιες από τις πρωτοβουλίες της Mozilla για φέτος περιλαμβάνουν το Mozilla Web Apps (ένα app store σε HTML5), ένα λειτουργικό σύστημα για κινητά τηλέφωνα αλλά και, ίσως το σημαντικότερο από όλα, το BrowserID, ένα αποκεντρωμένο σύστημα για την πιστοποίηση της ταυτότητας του χρήστη, όπου όλα θα γίνονται σε επίπεδο browser.

Η Mozilla έχει ήδη αποδείξει πως δίνει μεγάλη σημασία στην κρυπτογράφηση των δεδομένων των χρηστών, με υπηρεσίες όπως το Firefox Sync, που επιτρέπει στους χρήστες να συγχρονίζουν τα αγαπημένα, τους κωδικούς και άλλες ρυθμίσεις του browser τους μεταξύ διαφορετικών συσκευών. Οι άνθρωποί της, μάλιστα, θεωρούν πως η κρυπτογράφησή τους είναι ισχυρότερη ακόμη και από αυτή που χρησιμοποιείται σε τράπεζες.

Παρόλα αυτά, η κρυπτογράφηση σε επίπεδο εφαρμογής δεν θα είναι πρακτική για κάποια από τα πράγματα που το Ίδρυμα θέλει να υλοποιήσει, οπότε και θα χρειαστεί να συλλέξει κάποια από τα δεδομένα των χρηστών. Έτσι, στο άρθρο της αναφέρει 5 βασικές κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες θα ακολουθήσει προκειμένου να εξασφαλίσει στον μέγιστο βαθμό την ιδιωτικότητα του χρήστη:

  • Κατ’ αρχάς, για να ζητηθούν τα προσωπικά του δεδομένα, ο χρήστης θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε ένα ξεκάθαρο και άμεσο όφελος. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι επιθετικού τύπου πρακτικές αποθήκευσης δεδομένων με τη λογική του ότι μπορεί να χρειαστούν στο μέλλον, δεν είναι αποδεκτές.
  • Ο κατασκευαστής (σε αυτή την περίπτωση η Mozilla) θα πρέπει πάντοτε να καταγράφει ακριβώς τα δεδομένα που αποθηκεύονται, καθώς επίσης και τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η αποθήκευση, το πού και το γιατί. Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι ο χρήστης μπορεί εύκολα να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτή την καταγραφή, να την κατανοήσει, να την ενημερώσει ή να την διαγράψει.
  • Τα δεδομένα που είναι ορατά από την πλευρά του server θα περιορίζονται μόνο στα απολύτως απαραίτητα. Εάν η Mozilla μπορεί να υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό χωρίς να στείλει ποτέ δεδομένα στον server ή χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση σε επίπεδο εφαρμογής, θα το κάνει.
  • Ο χρόνος διατήρησης των δεδομένων θα είναι ο μικρότερος δυνατός και μόλις εξυπηρετήσουν τον σκοπό τους θα διαγράφονται. Πιο συγκεκριμένα, εάν ο server πρέπει απλώς να μεσολαβεί για τη μεταφορά των δεδομένων, τότε τα δεδομένα αυτά απλώς θα μεταβιβάζονται και δεν θα αποθηκεύονται σε καμία περίπτωση.
  • Τέλος, όπου είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν ανώνυμα δεδομένα αντί για προσωπικές πληροφορίες, θα προτιμώνται.

Και τα 5 σημεία είναι ενδεικτικά της προσοχής με την οποία η Mozilla σκοπεύει να χειριστεί το θέμα και η διαφάνειά της είναι σίγουρα καλοδεχούμενη, σε μια εποχή όπου ο τρόπος με τον οποίο αντλούνται και στη συνέχεια αξιοποιούνται τα προσωπικά μας δεδομένα από τις εταιρείες με τις οποίες αλληλεπιδρούμε καθημερινά είναι (επιεικώς) νεφελώδης.

Πηγές: ReadWriteWeb, Mozilla Privacy Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 15 Ιανουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ