LiveJournal

Το ξεχασμένο από τους περισσότερους LiveJournal που, έχοντας ιδρυθεί το 1999, αποτελεί έναν από τους πρωτοπόρους στον χώρο τόσο του blogging όσο και της κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται πως ετοιμάζει την μεγάλη του επιστροφή στο κοινό των ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί οι στόχοι του για το 2012 περιλαμβάνουν σημαντικότατες αλλαγές για τους λίγους αλλά πιστούς του χρήστες – στους οποίους πάντως, για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί πως συγκαταλέγεται και ο συγγραφέας του “Game of Thrones”.

Η ιστορία του LiveJournal ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οπότε και ήταν ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς στον χώρο του blogging και, μάλιστα, ήταν αυτό που έφερε, ουσιαστικά, τα blogs στο ευρύ κοινό.

Από τότε, το LiveJournal πέρασε από πολλές αλλαγές ιδιοκτησίας. Αρχικά, ο δημιουργός του, Brad Fitzpatrick, το πούλησε στην Six Apart (Movable Type) το 2005, η οποία με τη σειρά της το πούλησε, δυο χρόνια αργότερα, στην Ρωσική SUP. Έτσι, από το 2007 το LiveJournal άρχισε να εστιάζει στην ανάπτυξή του στην αγορά της Ρωσίας και της Σιγκαπούρης, όπου ήταν επίσης εξαιρετικά δημοφιλές.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η υπηρεσία έπαψε να λειτουργεί στην αγγλόφωνη έκδοσή της, απλά η δημοτικότητά της είχε πέσει δραματικά, με τις νέες δυνάμεις του χώρου (βλ. WordPress και Blogger) να αναλαμβάνουν τα ηνία. Έτσι, αυτή τη στιγμή το αμερικανικό κοινό του LiveJournal περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένες κοινότητες χρηστών, όπως gamers αλλά και συγγραφείς, με το πιο γνωστό όνομα να είναι μάλλον αυτό του George R.R. Martin, συγγραφέα της σειράς βιβλίων “Game of Thrones” που έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή τον τελευταίο καιρό χάρη στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του HBO.

Η σελίδα του George R.R. Martin στο LiveJournal

Όσο για τη δημοτικότητά του, το LiveJournal έχει σήμερα στις ΗΠΑ 30 εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα και 170 εκατομμύρια σελιδοπροβολές (pageviews), αριθμοί μάλλον μικροί όχι μόνο σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές του αλλά και με την αντίστοιχη κίνηση της υπηρεσίας στο εξωτερικό. Ειδικά στη Ρωσία, αποτελεί τη δημοφιλέστερη πλατφόρμα blogging, ενώ στη Σιγκαπούρη έχει 1,2 εκατομμύρια χρήστες που το αξιοποιούν κυρίως για τη δημιουργία “blogshops” – ένα υβρίδιο που συνδυάζει χαρακτηριστικά blog και ηλεκτρονικού εμπορίου. 

Πρόσφατα, μάλιστα, η υπηρεσία πραγματοποίησε πλήρη επανασχεδιασμό που έδινε μεγάλη έμφαση σε χαρακτηριστικά κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των συστηματικών χρηστών του.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του LiveJournal, ο σχεδιασμός για το 2012 προβλέπει τη δημιουργία 10 έως 50 νέων ιστοχώρων που θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες κοινότητες χρηστών, μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι ιστοχώροι αυτοί θα προσφέρουν στους διαχειριστές τους λεπτομερέστατα στοιχεία χρήσης, που θα είναι πιο αναλυτικά από τα αντίστοιχα του Facebook. Επίσης, επισημαίνεται πως οι λογαριασμοί στο LiveJournal δεν χρειάζεται να είναι συνδεδεμένοι με κάποιο πραγματικό όνομα, κάτι που σημαίνει πως θα μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ανωνυμία σε σχέση με τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα.

Από ότι φαίνεται, το ζητούμενο ως προς το μέλλον της υπηρεσίας στην αμερικανική αγορά βρίσκεται στο να προσελκύσει νέους χρήστες παρά να ικανοποιήσει τα γούστα των λίγων αλλά πιστών μελών του. Πρόκειται αναμφίβολα για μεγάλη πρόκληση, με δεδομένο πως το LiveJournal καλείται να σταθεί σε μία άκρως ανταγωνιστική αγορά στη γέννηση της οποίας συνέβαλλε τα μέγιστα, αλλά που η ίδια με τον καιρό το ξεπέρασε για να αναδείξει νέες δυνάμεις.

Η αρχική σελίδα του LiveJournal

Πηγή: Fast Company

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 22 Ιανουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ