Path

Το Path είναι μια αρκετά δημοφιλής εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης για χρήση σε φορητές συσκευές που επιτρέπει στους χρήστες του να μοιράζονται λεπτομέρειες της προσωπικής τους ζωής με φίλους τους. Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι, σε αντίθεση με τα άλλα κοινωνικά δίκτυα, έχει περιορισμό στον αριθμό των φίλων που μπορεί να προσθέσει κανείς, με το όριο να τίθεται στους 150 φίλους. Αυτό, ωστόσο, που προκάλεσε ανησυχίες στους χρήστες του είναι το γεγονός πως η εφαρμογή ανεβάζει κατά την εκκίνησή της στους servers της όλες τις επαφές της συσκευής τους.

Το γεγονός ανακάλυψε κατά λάθος ο προγραμματιστής Arun Thampi, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει, πειραματικά, μια έκδοση του Path για το OS X. Συγκεκριμένα, αυτό που διαπίστωσε ήταν ότι η εφαρμογή ανεβάζει μια πλήρη λίστα των επαφών της συσκευής, με όλα τα στοιχεία τους (όνομα, τηλέφωνο, e-mail κλπ), χωρίς να έχει προηγουμένως ζητήσει τη συγκατάθεση του χρήστη. 

Τα στοιχεία του χρήστη που αποστέλλονται στους servers του Path

Η απάντηση του συνιδρυτή και CEO του Path, Dave Morin, ήταν άμεση και, αφού επιβεβαίωσε ότι όντως οι πληροφορίες ανεβαίνουν στους servers τους, εξήγησε πως η συγκεκριμένη ενέργεια γίνεται προκειμένου να διευκολυνθεί ο χρήστης όσο το δυνατόν περισσότερο στη σύνδεσή του μέσω της εφαρμογής με τους φίλους και την οικογένειά του. Ανέφερε, μάλιστα, πως πρόκειται για βασική λειτουργία της εφαρμογής, κάτι που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στους χρήστες.

Για το λόγο αυτό, στις συσκευές Android οι χρήστες έχουν εδώ και μερικές εβδομάδες τη δυνατότητα να επιλέξουν το αν θα την αποδεχτούν ή όχι. Αυτό όμως δεν ισχύει και στην περίπτωση του iPhone, όπου η συγκεκριμένη αλλαγή θα κάνει την εμφάνισή της στην έκδοση 2.0.6 της εφαρμογής που ακόμη περιμένει την έγκρισή της από το App Store.

Ακόμη κι έτσι, βέβαια, ο Thampi θέτει τρία σημαντικά ερωτήματα τα οποία παραμένουν αναπάντητα:

  • Γιατί ανεβαίνουν online αυτά καθαυτά τα δεδομένα των χρηστών και δεν χρησιμοποιείται κάποια μορφή κρυπτογράφησης που θα εξακολουθούσε να επιτρέπει την ταυτοποίηση των στοιχείων αλλά δεν θα τα αποκάλυπτε ποτέ στον server;
  • Πώς μπορεί κανείς να διαγράψει τα στοιχεία του από τον server σε περίπτωση που το επιθυμεί;
  • Και, φυσικά, γιατί δεν δίνονταν από την αρχή στον χρήστη η επιλογή αποδοχής ή όχι της συγκεκριμένης λειτουργίας;

Ασφαλώς, εάν χρησιμοποιείτε την υπηρεσία δεν χρειάζεται να αρχίσετε να πανικοβάλλεστε, αφού τα δεδομένα σας παραμένουν ασφαλή. Παρόλα αυτά, η πολιτική του Path δεν δημιουργεί και τις καλύτερες εντυπώσεις και επιβεβαιώνει την χιλιοειπωμένη πλέον φράση που λέει ότι αν δεν πληρώνεις για το προϊόν που χρησιμοποιείς, τότε μάλλον το προϊόν είσαι εσύ ο ίδιος.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Δείτε και την επίσημη απάντηση του Path, που δημοσιεύθηκε μια μέρα μετά

Πηγή: mclov.in

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ